Spørg

Er det nødvendigt med dyre sognehuse?

Er kirken igen ved at blive stor ejendomsbesidder, spørger en læser. Her er det Hørsholm Sognegård, tegnet af Henning Larsens tegnestue.

Hovedparten af kirkens jordbesiddelser er for længst opgivet, og de bygninger, der bygges i dag, er besluttet ud fra en vurdering af, hvad der er brug for til det kirkelige arbejde, svarer sognepræst Kaj Bollmann

Spørgsmål:

Er kirken igen ved at blive stor ejendomsbesidder?

Mange sogne bygger sognehuse til meget store penge - er det nødvendigt? Kirken bruger også mange penge på udsmykninger, kirkekunst og så videre. Er kirken en kræmmerbod?

Venlig hilsen
Allan

Svar:

Kære Allan

Er kirken en kræmmerbod? Man kan altid diskutere konkrete byggesagers pris, og der er sikkert også kirkelige byggerier, der bliver dyrere, end funktionerne nødvendiggør. Folkekirken er derimod set i forhold til mange andre kirkesamfund i verden, ikke nogen stor ejendoms- eller bygningsbesidder, tværtimod.

Hovedparten af kirkens jordbesiddelser er for længst opgivet, og de bygninger, der bygges i dag, er besluttet ud fra en vurdering af, hvad der er brug for til det kirkelige arbejde, ikke ud fra investeringshensyn. Værdisætningen af disse bygninger vil være vanskelig, fordi de netop ofte er bygget i forbindelse med en kirke, så de er ikke nødvendigvis omsættelige på markedsvilkår.

Det er i dag vel primært præsteboligerne, man kan diskutere som omsættelige værdier; men indtil videre er det jo holdningen, at præster skal have tjenestebolig, så de fleste af dem bor i sognet, og de præsteboliger, der ikke er brug for, er i en række tilfælde blevet solgt, så pengene kan bruges til andre formål end ejendomsbesiddelse.

Med hensyn til de kirkelige bygningers pris og kvalitet kan man derudover sige to ting: For det første prøver menighedsrådene generelt at leve op til de standarder, folk møder i andre offentlige sammenhænge, så sognegårde og lignende kan ”stå sig” og ikke vurderes som noget, folk ikke har lyst til at komme i.

For det andet har det i hele kirkehistorien siden før middelalderen været en del af synet på kirken, at huse byggede til Guds ære skal være af høj kvalitet, æstetisk og funktionelt, fordi rummet er en del af lovprisningen af Gud. Derfor skal rummet, musikken, kunsten og liturgien være det bedste, man kan præstere. Den holdning kan man diskutere; men det er i hvert fald en anden vinkel på sagen end kræmmerbods-vinkelen.
 
Med venlig hilsen
Kaj Bollmann,
sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.