Spørg

Hvordan kan en kærlig Gud lade mennesker gå fortabt?

Ja, det provokerer mig virkelig, at Bibelens Jesus nævner Helvede så ofte, som evangelierne nævner det, skriver Dan K. Månsson, der er teolog og sjælesørger. Foto: "Nedgangen til Helvede" af Duccio (ca. 1200). Maleriet kan ses på Museo dell'Opera del Duomo i Italien.

Jeg hverken kan eller skal forsvare Gud. Det må han selv. Hvis det er sådan, at mennesker, som aldrig har hørt om Gud, går fortabt, så er det Guds ansvar, svarer teolog Dan K. Månsson

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Det er mange ting, jeg ikke kan forstå omkring kristendom, men den ting, der er sværest og den ting, der fik mig til at hoppe fra, er spørgsmålet om, hvad der sker med mennesker, der aldrig har hørt om Gud. 

Jeg tænkte over dette ret længe og snakkede til sidst med en teolog om dette, der fortalte mig, at ”svaret” ligger i generationerne. 

Hvis en af dine forfædre har besluttet ikke at tilhøre Gud, vil denne "forbandelse" følge én, og man vil få skylden, selvom man ikke kan gøre for det. Ergo man kommer i Helvede, selvom man ikke er klar over, det kunne ske. 

For mig virker dette uvirkeligt, og hvis dette er rigtigt, stemmer det heller ikke overens med en kærlig (og almægtig) Gud. 

For en kærlig Gud kan elsker HVERT menneske, hvordan kan han ”bare” sende folk i til Helvede ”uden” grund? Og en almægtig Gud kunne da være kommet med en bedre løsning - Gud kan alt. 

Hvordan kan dette lade sig gøre? Jeg håber, du forstår, hvad jeg mener. Jeg synes, det er lidt svært at forklare mig helt tydeligt.

Venlig hilsen
Victoria

Svar:

Kære Victoria

Tak fordi du stiller dit spørgsmål og deler dine tanker omkring det med mig og andre læsere.

Jeg evner ikke at gå ind i en drøftelse af det svar, teologen gav dig. Det forstår jeg nemlig heller ikke, selvom jeg nok kan fornemme nogle løsrevne bibelcitater bag det.

Derimod kan jeg godt følge dig i din forargelse og skuffelse over, at en kærlig og almægtig Gud skulle lade mennesker, der aldrig har hørt om ham, gå til Helvede. 

Ja, det provokerer mig virkelig, at Bibelens Jesus nævner Helvede så ofte, som evangelierne nævner det. Jeg føler, at det er urimeligt hårdt. Dette er en af de ting omkring kristendommen, som jeg heller ikke forstår.

LÆS OGSÅ: Lader Gud mennesker gå fortabt?

Du har valgt at hoppe fra, skriver du. Jeg forstår dig sådan, at du har valgt kristendommen fra. Det er en vej at gå, som jeg gerne vil respektere, men den vej kan jeg ikke selv gå, da den afskærer mig fra budskabet om mig som en Guds skabning, om Guds tilgivelse, fred og velsignelse.

Nogle har valgt at se bort fra Bibelens tale om Helvede. Nogle mener, at det er en forestilling, eftertiden har lagt i munden på den historiske Jesus. Mens andre tolker talen om Helvede og fortabelse symbolsk: livet kan opleves som et helvede, man kan føle sig helt fortabt. Denne vej virker fristende på mig, men jeg vælger den fra, fordi da bliver også alt andet i Jesu budskab sat i spil, og jeg sidder tilbage med mit eget skøn af virkeligheden.

Selv går jeg den vej, hvor Gud må tage ansvar for sit, og jeg tager ansvar for mit. Jeg hverken kan eller skal forklare eller forsvare Gud. Det må han selv. Hvis det er sådan, at mennesker, som aldrig har hørt om Gud, går fortabt, så er det Guds ansvar. Det er ham, som har magten.

LÆS OGSÅ: Findes helvede i kristendommen?

Det, som er klart for mig, er to ting. Først om fremmest dette: Guds kærligheds vilje er, at ingen skal gå fortabt, men have evigt liv; derfor sendte han Jesus som verdens frelser (Johannesevangeliet 3,16). Dernæst Jesu vilje: Gå hen og gør alle folkeslagene til mine disciple (Matthæusevangeliet 28,19).

Jeg har hørt om Jesus, er døbt til at tilhøre ham, og jeg har tillid til ham. Jeg kan fortælle andre mennesker om ham. Det er mit kald og ansvar. Som præst kan jeg også døbe, om de beder om det. Men det er ikke mit ansvar, om de tror budskabet.

Det anfægter mig, at Jesus taler om Helvede. Det er Guds opfindelse, ikke min. Derfor må han også selv stå på mål for sagen. 

Når jeg skal forholde mig til Helvede og fortabelse, nøjes jeg med at høre og citere, hvad Jesus siger om sagen. Spekulationer om, hvad der vil ske med den eller den, overlader jeg til Gud.

Hilsen
Dan K. Månsson
Teolog og sjælesørger

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.