Er Moses' efterkommere jøder?

I Det Gamle Testamente finder vi mange stamtavler, men dér nævnes kun fædrene. Så det tyder på, at man på det tidspunkt har lagt mere vægt på faderens afstamning end på moderens, skriver teologiprofessor Kirsten Nielsen. Foto: Wikimedia Commons

I dag skal man være barn af en jødisk mor for at betragtes som jøde. men det tyder på, at man tidligere har lagt mere vægt på faderens afstamning end på moderens, svarer professor i teologi Kirsten Nielsen

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Var Moses' kone, Zipporah, der kom fra Midjan, jøde?

Hvis hun ikke var, så betyder det vel, at Moses' efterkommere heller ikke var jøder?

Venlig hilsen
Christina

Svar:

Kære Christina

Tak for dit spørgsmål.

Moses' kone var datter af en præst i Midjan og derfor ikke israelit (hebræer).

Efter de jødiske regler, der gælder i dag, skal man være barn af en jødisk mor for at betragtes som jøde eller være konverteret til jødedommen.

LÆS OGSÅ:De ti vigtigste ting at vide om jødedommen

I Det Gamle Testamente finder vi mange stamtavler, men dér nævnes kun fædrene. Så det tyder på, at man på det tidspunkt har lagt mere vægt på faderens afstamning end på moderens. Også Ruth, der blev stammor til kong David, var en fremmed (moabittisk) kvinde.

Der er flere steder i Det Gamle Testamente forbud mod at gifte sig med fremmede kvinder, da de kan forlede deres mænd til frafald fra Israels Gud - se for eksempel 5. Mosebog 7, 3. Men undtagelserne findes altså.

LÆS OGSÅ:Kvinder i kristendommen

Og så er det da spændende, at i Jesu stamtavle i Matthæus, kapitel 1, nævnes flere kvinder, som ikke var israelitter: Tamar, som næppe var israelit (1. Mosebog 38), Rahab, som tilhørte befolkningen i Jeriko (Josuabogen 2), og Urias' hustru, som var jebusit.

Med venlig hilsen
Kirsten Nielsen
Professor i teologi ved Aarhus Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.