Hvad er forskellen på protestantiske og katolske nonner?

De fleste ordensdragter er sorte, skriver Lars Messerschmidt.

Ved reformationen afskaffede man munke og nonner og lukkede klostrene i Danmark. Derfor var der ingen protestantiske søstre og nonner før i vor tid, hvor man har genopdaget værdien af klosterlivet, skriver katolske Lars Messerschmidt i kristendom.dks brevkasse

Spørgsmål:

Hej

Vi er nogle, som har diskuteret, hvad forskellen er på protestantiske og katolske nonner? Og hvad med andre trossamfunds nonner?

Hvem bærer hvilket tøj?

Lene Nielsen

Svar:

Kære Lene Nielsen med flere

I Danmark er der inden for folkekirken diakonisser og Mariadøtrene på Als. Jeg ved ikke, om de evangeliske Mariasøstre i Holbæk stadig er der. I den katolske kirke i Danmark findes der 26 klostre og ordenshuse med søstre eller nonner.
 
De katolske nonner (og munke) aflægger de tre såkaldte evangeliske løfter:

1. At leve i fattigdom, det vil sige give afkald på personlig ejendom.

2. At leve i lydighed mod en ordensregel og ordenens ledelse, det vil sige man kan ikke bare gøre, hvad man har lyst til.

3. At forblive ugift og leve i kyskhed. Det kaldes at leve i cølibat.

Disse løfter aflægges efter et til to års prøvetid for tre år ad gangen. De kan fornyes for endnu en treårig periode, og derefter aflægges løfterne for altid. De forskellige ordener og klostre er i øvrigt meget forskellige og har mange forskellige opgaver og funktioner.

Der er to søjler i en nonnes (og munks) liv: At bede og holde gudstjeneste og at arbejde. Naturligvis er der også plads til lidt fritid. Det er lidt forskelligt, hvordan man vægter de to ting. Nogen har megen gudstjeneste og bøn og mindre arbejde, andre har mere arbejde og mindre bøn.

Jeg vil tro, at Mariadøtrene og de evangeliske Mariasøstre følger nogenlunde det samme program. Det gjorde diakonisserne også, men jeg tror, at de har ændret sig meget. Ved reformationen afskaffede man munke og nonner og lukkede klostrene i Danmark, derfor var der ingen protestantiske søstre og nonner før i vor tid, hvor man har genopdaget værdien af klosterlivet.

Jeg har mødt protestantiske kvinder, som har fortalt mig, at de som store børn har villet være nonne, og når jeg spurgte dem, om de nogensinde som barn havde set en nonne, svarede de ofte nej. Hvordan kan det så være, at de har haft en sådan tanke? Har Gud måske indgivet dem den?

I den ortodokse kirke findes der også både munke og nonner, men vi har vist ingen her i landet. Man kender også til nonner og munke i ikke-kristne religioner, for eksempel i buddhismen. Men de er helt forskellige fra de kristne munke og nonner, selvom der selvfølgelig er visse lighedspunkter.

Hvad ordensdragten angår, er den ligeså forskellig som ordenerne selv, så det er helt umuligt at beskrive dem alle sammen. Moder Theresas søstre bærer en hvid safari med blå striber, så de er let genkendelige.

Ellers er de fleste ordensdragter sorte, men søstre, der for eksempel har sygepleje som arbejde, har en helt hvid arbejdsdragt, som de skifter til, når de går på arbejde. Andre søstre har en grå dragt, for eksempel Birgittasøstrene i Maribo.

Cistercienserinderne på Sostrup ved Grenå har en hvid dragt med et sort skapular (et klæde, der hænger ned foran og bagtil) samt sort slør. Der er enkelte søstre, som går civilt klædt, men med et lille kors i en kæde om halsen.

Jeg håber, at disse bemærkninger kan hjælpe jer lidt, måske skulle I besøge et kloster og tale med nogle praktiserende nonner.

Lars Messerschmidt,
generalvikar i den katolske kirke