Hvad skabte Gud jorden af?

Man kan tale om, at Gud skabte ud af intet - eller om at han skabte ud af sin kærlighed, skriver Niels Henrik Gregersen. - Foto: Foto: stock.xchng.

Den guddommelige skabelse i begyndelsen er forskellig fra alt andet, vi kender til, skriver professor Niels Henrik Gregersen i kristendom.dks brevkasse

Spørgsmål:

Hvad skabte gud jorden af? Hvordan kunne han fremskaffe materialer, der ikke fandtes? Hvordan gjorde han det på 7 dage?

Og hvad synes I om Big Bang forsøget i Østrig?
Hvad hvis det kan bevise, at det var sådan jorden blev skabt? Af et stort brag og ikke af gud?

Hilsen Daniel

Svar:

Kære Daniel
Det klassiske svar inden for både jødedom, kristendom og islam er, at Gud skabte "ud af intet", altså uden brug af forudgivne materialer. Denne negative bestemmelse svarer til den positive bestemmelse, at Gud skaber "ud af sin egen kærlighed", altså generøst deler ud af den magt til at lade ting blive til, som var Guds i begyndelsen, nu og i al fremtid.

Den guddommelige skabelseshandling "i Begyndelsen" (1. Mos 1,1) er unik - forskellig fra alt andet, vi kender til. For vi kender jo kun til at skabe ud af noget foreligende: krukkens ler er taget af jorden, digterens digt bliver til ved at sammensætte de ord på en ny måde, som allerede findes i sproget. Den formede jord og det indhegnede hav blev derimod til på basis af de "urdybets" potentialer (1. Mos. 1,2), som Gud på forhånd havde skabt.

På hebraisk bruges der derfor to ord om Guds skabelse: (1) Barah (som kun bruges om Guds skabelse), og (2) Asah (som bruges både om Gud og om den menneskelige omformning af materien ud fra noget allerede foreliggende (de skabte potentialer).

Vedr. de 7 dage - eller rettere 6 dage - skal dette nok ikke tages så bogstaveligt.

I CERN skabes der ikke ud af ingenting, men der skabes materie ud af energi (som iflg. Einsteins generelle relativitetsteori netop har potentialet for at manifestere sig i det,, vi normalt opfatter som materie, altså fotoner og andre partikler.)

I det såkaldte Big Bang-eksperimenter (det er en ren talemåde) er der ikke tale om en skabelse ud af intet i absolut forstand, men om at lave helt lokale og kortvarige højenergi-kollisioner for at få en ide om, hvordan det måske er gået til ved det store Big Bang. Det vil vi nemlig gerne vide noget om, og derfor er det godt, at eksperimentet forsøges.

Med venlig hilsen

Niels Henrik Gregersen, professor i systematisk teologi på Københavns Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.