Hvad ved vi om spyddet i Jesu side?

I følge legenderne blev den blinde soldat seende, da han fik en dråbe af Jesu blod på sig.- Foto: Arkiv

Den soldat, der ved korsfæstelsen stak Jesus i siden, kaldes i de kristne legender Longinus, skriver kunsthistoriker Axel Bolvig

Spørgsmål:

Fra vore mange besøg i kirker har vi på diverse krucifikser set, at placeringen af Jesus' sidesår i højre side er ret forskellig.

Man kan se indstikstedet placeret under ribbenene (i leverregionen) og på brystkassen i forskellige områder fra siden til forrest på brystkassen. Placeringen var naturligvis afhængig af lansens længde og vinkel og afhængig af korsets højde i forhold til Longinus' placering på jorden (også set siddende på en hest).

Da spydstikket gav anledning til at der sprøjtede både blod og vand ud, må det reelle indstiksted være brystet (blod fra hjertet/vand fra lunger og brysthule) og ikke leverregionen (kun blod) og målet var som bekendt at ramme hjertet, selvom Jesus efter sigende var død på tidspunktet for spydstikket - ellers havde man som sædvanlig knækket underbenene for ved kropstyngden at kvæle ham.

Hvilken viden har man historisk om dette, det femte sår?

Med venlig hilsen

Palle Andersen

Svar:

Longinus er navnet på den romerske soldat, der stak den korsfæstede Jesus i siden med sit spyd, Johannesevangeliet 19,34 skriver: Men en af soldaterne stak ham i siden med et spyd, og der kom straks blod og vand ud.

Hans navn findes ikke i Det Nye Testamente, men stammer fra den kristne legendedannelse. Navnet er dannet af det græske ord for lanse, lonke.

Legenderne rummer langt flere oplysninger om hans person, bl.a. at han var blind, men blev seende ved en dråbe af Jesu blod og levede resten af sine dage som kristen.

Placeringen af såret i siden på Jesus skal man efter min mening ikke lægge nogen betydning i. At det er i kroppens højre side skyldes, at de gode altid befinder sig ved Jesus' højre side og de onde på den venstre.

Med venlig hilsen
Axel Bolvig
Professor i kunsthistorie

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.