Hvordan får man udgivet salmer?

Salmebogskommissionen iagttog mange forskellige aspekter, før en salme blev optaget i Den Danske Salmebog, forklarer organist Jens Ramsing. Foto: Kilde: Mette Frandsen

Salmerne skal afprøves i virkeligheden, før de kan komme med i Den Danske Salmebog, svarer organist Jens Ramsing

Spørgsmål:

Hvordan får man udgivet salmer? Jeg har oversat 10 julesalmer, og det er lidt kedeligt, at de skal samle støv i skuffen, så hvor/hvem skal jeg kontakte for at få dem udgivet?

Peter Baike

Svar:

Kære Peter Baike.

Du spørger, hvordan man får udgivet salmer.

Man skal afprøve salmerne i virkeligheden, det vil sige til gudstjenester, møder og i relevante forsamlinger. Vores salmer i salmebogen, Den Danske Salmebog, har jo alle fundet vej til denne skatkiste nedefra.

Forud for den seneste salmebog, der blev taget i brug i 2003, havde kirkeministeriet udpeget en række kyndige mennesker, salmebogskommissionen, der foretog det ansvarsfulde arbejde med at frasortere salmer, der måske ikke længere var så anvendelige, og ikke mindst at udvælge nye salmer, altså salmer, som var kommet til i de mellemliggende 50 år (eller salmer, som havde været oversete).

Mange af de nye salmer havde været afprøvet i forskellige tillæg. Således udkom i 1994 Tillæg til Den Danske Salmebog, der blev redigeret af et udvalg, der blev nedsat af kirkeministeren i 1991.

I 1978 udkom ligeledes et salmebogstillæg, 78-tillægget, der blev udgivet af Kirkeligt Centrum. Det var altså et mere privat initiativ, som dog hurtigt fandt vej til kirkerne.

Inden salmerne blev optaget i de forskellige tillæg og endelig i den officielle salmebog havde de levet deres liv på forskellig vis, i menigheder, på højskoler etc.

Jeg vil pege på tre, hver på sin vis fremragende salmedigtere, der har fået mange salmer med i den nye salmebog: K.L. Aastrup, Johannes Johansen og Lisbeth Smedegaard Andersen.

De var (og er) drevne lyrikere og teologer. Fra deres respektive menigheder har salmerne hurtigt bredt sig til andre menigheder, ligesom deres salmer er blevet udgivet som digtsamlinger, trykt i fagtidsskrifter eller mangfoldiggjort på anden vis.

Endelig og som det allervigtigste er deres salmer blevet forsynet med gode melodier. Salmebogskommisionen havde altså et væld af salmer, som for længst havde bevist deres brugbarhed, at vælge mellem.

Selvfølgelig har den enkelte salmes poetiske og teologiske lødighed haft stor betydning for udvælgelsen. Men dertil kom også en række mere nøgterne overvejelser som for eksempel behovet for nye dåbssalmer, behovet for nye bryllupssalmer etc.

Der var stor diskussion om kvaliteten af en del nye salmer, der bevæger sig inden for hverdags-realismen eller storby-realismen. Men også mange af disse blev i mangfoldighedens interesse optaget i den nyeste salmebog.

Ved siden af den officielle salmebog, Den Danske Salmebog, udgives der af forskellige kirkelige bevægelser talrige alternative sang- og salmebøger, som benyttes flittigt til børnegudstjenester, ungdomsgudstjenester osv.

Med venlig hilsen
Jens Ramsing
Lærer i orgel og klaver ved Sjællands Kirkemusikskole og
organist ved Vor Frue Kirke, Vordingborg