Hvorfor er danske kirker så enkle?

i Danmark byggede man fortrinsvis med teglsten, og ikke sand eller kalksten, som i Frankrig, forklarer kirkekonsulent Sissel Plathe. Foto: Mette Frandsen.

Grunden til, at de danske kirker virker forholdsvis enkle, er, at de fleste er bygget tidligt, i 1100- og 1200-tallet, svarer kunsthistoriker Sissel F. Plathe

Spørgsmål:

Kære kristendom.dk

I forbindelse med julen var der naturligvis mange julefilm i fjernsynet, og dermed billeder af kirker. Derfor kom jeg pludselig til at tænke på, hvorfor kirker udefra ser så forskellige ud fra land til land.

De fleste, typiske kirker i Danmark virker relativt simple uden alt for mange snirkler og udhuggede mønstre i murene. Kommer man derimod til Frankrig, England eller endda USA virker mange af kirkerne meget "tunge" (tænk eksempelvis på Notre Dame), kæmpestore, med masser af udhugninger, mønstre og så videre, men til gengæld ofte grå i farven, hvorimod danske kirker ofte er malede hvide eller bygget af mursten.

LÆS OGSÅ: Billedserie: Danske domkirker

Er det de forskellige grene indenfor kristendommen, der skinner igennem i byggestilen, eller har det noget at gøre med de enkelte landes inspirationskilde?

Tak for hjælpen!

Med venlig hilse
Anne-Sophie Delbanco

Svar:

Kære Anne-Sophie

LÆS OGSÅ: Arkæologer er på sporet af Danmarks første kirke

Grunden til, at de danske kirker virker forholdsvis enkle, er, at de fleste er bygget forholdsvist tidligt - i 1100- og 1200-tallet - og har mindre, funktionelle tilbygninger fra middelalderens sidste årtier. Gotikkens forme ses mest i gavlenes udsmykning, i deres blændinger.

Der er dog nogle få store gotiske katedraler, blandt andet i Roskilde og Haderslev, der kan måle sig med de europæiske forbilleder, men her i Danmark byggede man fortrinsvis med teglsten, og ikke sand eller kalksten, som i Frankrig.

LÆS OGSÅ: BILLEDSERIE: Verdens vildeste kirkebygninger

Med venlig hilsen
Sissel F. Plathe
Kunsthistoriker og kirkekonsulent ved Nationalmuseet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.