Hvorfor er præster klædt i sort kjole og hvid krave?

I 1600-tallet lignede præstekjolen den almindelige borgerdragt, og præsten bar netop den kjole for ikke at skille sig ud, skriver Hanne Jul Jakobsen

Meningerne om præstekjolen er delte, men den har om ikke andet så den fordel, at den er genkendelig og signalerer tradition, svarer sognepræst Hanne Jul Jakobsen

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Min søn på syv år har stillet mig et spørgsmål, som jeg simpelthen
ikke kan finde svaret på.

Hvorfor har præster sorte kjoler og hvide kraver på?

Venlig hilsen
Anders

Svar:

Kære Anders

Jeg kan godt forstå, at din søn undrer sig over præstens kjole, for den er på alle måder meget anderledes end det tøj, andre har på.

Det sjove er, at sådan har det ikke altid været. I 1600-tallet var det den almindelige borgerdragt, og præsten bar netop den kjole for ikke at skille sig ud!

LÆS OGSÅ:Folkekirken kan spare millioner på præstekjoler

Sådan er det ikke mere. Nu skiller præsten sig i allerhøjeste grad ud. Om det er godt eller skidt, kan diskuteres. Det samme kan kjolen.

Nogle synes den er festlig og højtidelig; andre synes, den er dyster og trist; og nogle igen synes, den er grinagtig. Meningerne om kjolen er delte, men den har om ikke andet så den fordel, at den er genkendelig og signalerer tradition.

Kjolen er lang og sort, og den er med til at skjule privatpersonen og
tydeliggøre præsten i gudstjeneste og embede.

LÆS OGSÅ: Præstekjolen er en gammel borgerdragt

Den hvide pibekrave opfyldte oprindeligt et praktisk behov, nemlig at opsamle det dryssende hvide pudder fra datidens moderigtige pudderparykker. De parykker har ikke været moderne i flere hundrede år, men alligevel beholdt præster og dommere pibekraven. I dag bliver kraven kun brugt i den danske folkekirke.

Håber det var svar nok til din søn.

Med venlig hilsen
Hanne Jul Jakobsen, sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.