Hvorfor så mange kalkmalerier i middelalderkirker?

Det blev ved hjælp af malerierne muligt at fortælle menigheden, som oftest ikke kunne læse, de opbyggelige historier, skriver kunsthistoriker og kirkekonsulent Sisse F. Plathe.

Det var en måde at udsmykke kirkerne på til Guds ære og for at formidle det kristne budskab, svarer kunsthistoriker Sissel F. Plathe

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Hvorfor var der så mange kalkmalerier i kirkerne i middelalderen?

Venlig hilsen
Ingrid

Svar:

Kære Ingrid

Det var en måde at udsmykke kirkerne på til Guds ære og for at formidle det kristne budskab, både fra Det Gamle og Det Nye Testamente, men også fra helgenlegenderne.

LÆS OGSÅ: Danske kalkmalerier overlevede reformationen

I romansk tid blev der fokuseret specielt på apsishvælvet og triumfvæggen, men også korets og skibets øvrige vægge kunne udsmykkes. Enkelte steder blev også alterudsmykningerne kalkmalet på væggene eller i nicherne eksempelvis som på triumfvæggen i Måløv Kirke.

Efter at kirkerne fik indbygget hvælv, blev også hvælvene udsmykket med kalkmalerier, ofte med hele serier fra Kristi lidelseshistorie, skabelseshistorien eller helgenlegenderne. På denne måde var det ved hjælp af malerierne også muligt at fortælle menigheden, som oftest ikke kunne læse, de opbyggelige historier.

LÆS OGSÅ: Kalkmalerier der inspirerer og forarger

For flere oplysninger om motiver, værksteder etc., besøg Nationalmuseets hjemmeside for kalkmalerier.

Med venlig hilsen
Sissel F. Plathe
Kunsthistoriker og kirkekonsulent ved Nationalmuseet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.