Er fodboldkonflikten religiøs?

Konflikten mellem katolske Celtic og protestantiske Glasgow Rangers skal ses i historisk sammenhæng, forklarer fagredaktør Mette Madsen. Foto: Foto: XAVIER CAILHOL/Colorbox

Konflikten mellem de skotske fodboldklubber skyldes først og fremmest økonomiske og politiske magtforhold, svarer teolog Mette M. Madsen

Spørgsmål:

Jeg er i en slem kattepine. Jeg er netop gået i gang med en større skriftlig opgave på Viborg Handelsskole, hvor jeg skriver om forholdet mellem katolikker og protestanter med udgangspunkt i de skotske fodboldklubber Celtic og Glasgow Rangers, som er henholdsvis katolikker og protestanter.

De to fangrupper er i indædt "krig" og bryder sig mildest talt ikke om hinanden. Så derfor vil jeg spørge dig ad, om det skyldes forskelligheder i religionen eller noget i verdenshistorien.

Håber du kan hjælpe mig. På forhånd mange tak.

Venlig hilsen
Kasper Gade

Svar:

Kære Kasper Gade

Tak for din henvendelse til kristendom.dk's brevkasse.

Jeg har selv boet i Glasgow og har derfor hørt en del om konflikten fra en venlig skotsk-katolsk familie.

Konflikten mellem Celtic og Glasgow Rangers er ud fra min overbevisning lig mange andre konflikter mellem to parter. Den er først og fremmest skabt af økonomiske og politiske magtforhold mellem to grupperinger, som derudover rummer kulturelle og religiøse forskelle.

Ud fra den katolske families udlægning blev de oprindelige skotter, som var katolikker, undertrykt af den besættende magt, nemlig englændere, der var protestanter.

Denne undertrykkelse huskes stadig af den ældste generation, der fortsat opfordrer de yngre medlemmer af familien til at adskille sig fra protestanterne og til at gå i katolsk skole.

Du kan læse om Skotlands historie i denne artikel: http://da.wikipedia.org/wiki/Skotland.

Derudover kan du læse mere om Celtics historie her: http://da.wikipedia.org/wiki/Celtic_FC.

Med venlig hilsen
Mette Madsen,
teolog