Hvorfor har mennesket behov for en tro?

Mennesket har brug for holdepunkter, der kan give os ro og retning i tilværelsen, skriver teolog og terapeut Lene Østergaard

Spørgsmål:

Hej Lene Østergaard

Jeg har et par spørgsmål, som jeg rigtig gerne vil stille dig:

- Hvorfor har mennesket behov for en tro?
- Mennesket elsker ting, der ikke findes svar på hvorfor er det sådan?
- Hvordan styrker kirken mennesket, så det kan klare sig selv og få ro fra den stressede hverdag?

Venlig hilsen
Sidsel

Svar:

Kære Sidsel

Tak for dine spørgsmål. De er nu temmelig svære; og det, jeg svarer dig, er ud fra min egen overbevisning og er ikke noget, der kan bevises. Svarene er baseret på mine egne og arbejdsmæssige erfaringer og en historisk viden.

Hvorfor har mennesket behov for en tro?

Jeg er overbevist om, at menneskets behov for tro har noget at gøre med erfaringen af død, ondskab og kaos. Vi har behov for nogle holdepunkter og værdier i tilværelsen, der kan give os ro og retning.

Arkæologiske fund viser, at mennesket alle dage har haft tro og religion.

For nogle år siden var jeg i det område af Frankrig, der hedder Perigord. I det område er der en masse huler, hvor der er malerier fra stenalderen. Man har også fundet frugtbarhedsstatuetter og redskaber i området. Selvom man ikke ved, hvordan stenaldermenneskets tro har været, er jeg overbevist om, at disse fund bevidner en religiøsitet. Man har været afhængig af naturen og tilbedt den.

Mennesket har behov for tro, fordi det er afhængigt af kræfter udenfor sig selv. Det er noget, der handler om overlevelse.

Mennesket elsker ting, der ikke findes svar på, hvorfor?

Jeg tror ikke, at mennesket direkte elsker ting, der ikke findes svar på. Men menneskets hjerne og erkendelsesevne er så stor, at det tænker længere end bare dette øjeblik, som det er i.

Det er i kraft af denne erkendelse, at vi har kunnet klare os i naturen, så skrøbelige væsner som vi er. For eksempel ved at samle forråd. Og vi har udviklet en etik og nogle værdier, som får os til at tage os af vores stamme, så vi ved fælles hjælp kan overleve.

Mennesket har ikke grundlæggende ændret sig de sidste 5000-6000 år. Mændene er jægere, og kvinderne er samlere, og sådan supplerer vi hinanden. Det er en genetisk bestemmelse.

Hvordan styrker kirken mennesket, så det kan klare sig selv og få ro fra den stressede hverdag?

Kirken har en etik, der påbyder os at vise næstekærlighed og tage os af andre. Under en gudstjeneste giver kirken et frirum til, at vi kan tænke over det, der er virkelig vigtigt i tilværelsen. Og man beder og tænker over sin afmagt.

Undersøgelser fra USA og Norge viser, at religiøse mennesker har et bedre helbred og lever længere end folk, der ikke praktiserer en tro og livsholdning. Det er jo tankevækkende Hvad tror du, der er årsagen til det?

Med venlig hilsen
Lene Østergaard
Præst og Terapeut

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.