Hvad siger Bibelen om kristne, der konverterer?

Vender de kristne ryggen til én, hvis man konverterer til en anden religion, spørger en læser. Foto: Foto: Sxc.hu

I dag sikrer Grundloven alles ret til at konvertere. Det har ikke altid været sådan, svarer teologisk medarbejder Jan Nilsson

Spørgsmål:

Hvad siger Bibelen om konversion? Jeg ved, at islam for eksempel siger, at der ikke er nogen tvang, men samtidig vender hele fællesskabet en person ryggen, hvis han/hun vælger at forlade islam.

Hvordan er situationen for kristne?

Mette

Svar:

Kære Mette.

I kristendommen er der ingen sanktioner over for folk, som omvender sig til en anden religion. Det er altså en fri sag, om man vil tilhøre en kristen kirke, eller om man vil tilslutte sig en anden religion. Når man ser på kirkens historie, har sagen dog ikke været helt så entydig:

Det nye Testamente siger ikke meget om det, at nogle vender sig bort fra kristendommen til andre religioner. Det skyldes sikkert, at det ikke var noget problem på Det nye Testamentes tid, eftersom kirken var så ung, at kun meget få var blevet kristne for bagefter at vende kristendommen ryggen igen.

Man kan dog finde antydninger i Det nye Testamente af, at en person, som konverterer til en anden religion efter at have været kristen, ikke igen kan vende tilbage til kirken (for eksempel i Hebræerbrevet kap. 6 og 10).

Det blev dog efter nogen tid fast praksis, at konversion altid er mulig også for folk, som har vendt kristendommen ryggen og senere ønsker at blive kristne igen.

Religionsfriheden med retten til at konvertere har været stærkt begrænset i lange perioder fra statsmagtens side i Danmark.

Helt frem til Grundloven af 1849 var der ikke religionsfrihed i Danmark, hvilket i praksis betød, at man i et vist omfang nok tolererede folk med anden religion, men frafald fra kristendommen var forbundet med for eksempel landsforvisning eller arveløshed.

Med religionsfriheden i 1849 fik alle ret til at konvertere og selv vælge religion. Denne ret er altså sikret fra statens side, ligesom den fuldt ud anerkendes fra kirkens side.

Hvis du vil vide mere om konversion, kan jeg henvise til bogen "Når danskere skifter tro. Omvendelse mellem religionerne i Danmark" af Mogens S. Mogensen (Unitas Forlag, 2005).

Med venlig hilsen
Jan Nilsson
Teologisk medarbejder, Folkekirkens mellemkirkelige Råd