Kan jeg døbe vores barn bag hans ryg?

For barnet er det en utrolig stor gave, at det får lov at vokse op med en kristen mor, der står ved sin tro og overbevisning, skriver sognepræst Vibeke Tuxen til en mor. - Foto: Foto:

Som forældre må I respektere hinanden og hver især give den anden sin frihed til at leve efter sine værdier, skriver sognepræst Vibeke Tuxen til en læser

Spørgsmål:

Kære brevkasse,

Jeg venter et barn med min elskede kæreste, vi glæder os begge rigtig meget. Men så kom snakken om dåb.

Vi er begge døbt og konfirmerede, dog ikke gift. Jeg troede egentlig, at det var en selvfølge at barnet skulle døbes, men vi er stærkt uenige. Han mener, at det er direkte barbarisk at pådutte vores barn en religion.

For mig betyder troen rigtig meget. Så jeg har virkelig brug for et råd her. Kan jeg gå bag hans ryg og døbe barnet?

Line Bjerre

Svar:

Det er ikke lovligt at døbe et barn uden begge forældres tilladelse. Som præst og forældre er man ansvarlig for, at det forhold er i orden inden barnet døbes.

Men er sådan en lovgivning rimelig, kan man jo selvfølgelig spørge sig selv?

For dig som forældre, hvor troen og dåben betyder rigtig meget, er det en svær situation, du er havnet i.

Som udgangspunkt kunne jeg have ønsket for dig og din kæreste, at I på forhånd havde talt sammen om, hvilken opdragelse I kunne ønske for jeres barn.

Herunder også spørgsmål omkring kirke og tro eller anden religiøs eller eksistentiel tilgang til livet. Det er jo store spørgsmål og derfor også væsentligt at tage stilling i forhold til sit barn, som man gerne vil give det allerbedste.

Når Jesus siger ordene: Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres, ja, så handler ordene faktisk ikke kun om dåben, hvor børnene lægges over i Jesu favn, men også om barnets mulighed for gennem sin opvækst at blive fortrolig med kirke og kristendom.

Hvis ikke barnet hører om Gud og Jesus, lærer at bede, bliver taget med i kirke, så hindrer man faktisk sit barn i at få mulighed for at kende den Gud, som det er blevet døbt til at tilhøre. Man hindrer det i at gøre brug af den gave, som dåben er.

Nu kender jeg ikke din kærestes holdning til andet end barnedåben. Jeg ved ikke, hvordan din kæreste forholder sig til, at du f.eks. oplærer jeres barn i den kristne tro og tager det med i kirke? Er det ifølge hans synspunkt også en måde at pådutte barnet en religion på? Eller handler det kun om selve dåben af det lille barn?

Jeg tænker, at det er vigtigt du taler med din kæreste omkring de værdier, I ønsker at give jeres barn. Herunder indgår de kristne værdier, som du gerne vil give jeres barn del i.

For barnet er det en utrolig stor gave, at det får lov at vokse op med en kristen mor, der står ved sin tro og overbevisning. Her må du stå fast på, hvad der er dine værdier og din grundlæggende holdning til livet og Gud.

I forbindelse med dåbsbefalingen siger Jesus til sine disciple, at de både skal døbe og lære de døbte at holde alt det, han har befalet dem. Du kan således oplære dit barn i den kristne tro, men i forhold til at få dit lille barn døbt, kommer du til at vente indtil barnet selv ønsker dåben.

Det, du altså kan gøre, og det er ikke så lidt, det er at bede for dit barn og gøre dit for at barnet vokser op med den kristne tro og troen på, at Guds rige hører dit barn til.

Samtidig må du forholde dig til, at du og din kæreste ikke er enige i jeres syn på dåb og kristendom. Som kærester og familie må I respektere hinandens forskellighed og religiøse synspunkter. Alle bliver vi påvirkede af de værdier og holdninger, vi er omgivet af.

Fuldstændig værdineutralitet er en umulighed. Jeres barn vil blive påvirket at jer begge to, og også barnet kommer på et tidspunkt til at skulle vælge sit eget liv og sine værdier. At vælge sin egen vej i livet er den frihed, barnet har krav på. Men på samme måde må også I forældre respektere hinanden og hver især give den anden sin frihed til at leve efter sine værdier.

Venlig hilsen
Vibeke Tuxen
Sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.