Opskrift på varme hveder til store bededag

Store Bededag er varme hveder-dag. I Bo Johansens Konditori i København er der travlt i dagene op til store bededag med at bage en masse varme hveder. Foto: Jens Dige/Ritzau Scanpix

Aftenen før store bededag er det tid til varme hveder. Lær mere om skikken og få opskriften her

I mere end 300 år har den fjerde fredag efter påske været store bededag i den danske kirke. Det er en særlig helligdag, fordi vi ikke deler den med andre lande.

Hveder hører bededagen til

Varme hveder er blevet spist storebededagsaften fra midten af 1800-tallet, men skikken er sikkert ældre, for store bededag blev gjort til helligdag ved en kongelig forordning i 1686. Det er med andre ord forkert, når bededag tilskrives Struensee.

Dagen fandtes længe før ham, men det var én af de helligdage, som blev bevaret efter hans reformer af helligdagene, fremgår det af Dansk Historisk Fællesråds hjemmeside.

Få historien om store bededag på 60 sekunder:

Store bededag blev varslet aftnen før ved ringning med kirkeklokken. På den måde blev der givet signal til, at der ikke længere måtte drives handel, og så er vi fremme ved de varme hveder. Da store bededag er en bede- og bodsdag, skulle også bagerne have fri. Derfor bagte de hvedetvebakker aftnen før. Varme hveder er enkle selv at bage. Portionen her giver 12 hveder.

Opskrift på varme hveder

25 gram gær
3 dl mælk
40 gram smeltet smør
1 tsk salt
1 spsk sukker
cirka 450 gram hvedemel
50 gram kartoffelmel
1 tsk kardemomme
1 æggehvide

Sådan gør du: Smelt smør i en gryde og rør mælk, salt, sukker og kardemomme i. Når det er håndvarmt, røres gæren i. Ælt det hele sammen og stil det til hævning et par timer. Find en bradepande på størrelse med et A4-ark. Form dejen til 12 boller. Stil bollerne i bradepanden og lad dem efterhæve en halv til en hel time. Pensl dem med vand og bag dem ved 200 grader midt i ovnen. Bagetiden er cirka 20 minutter. Når hvederne er kølet af, kan man flække dem og riste dem i ovnen ved grill.