Synspunkt

Kun med kondom?

Sundhedsstyrelsens kampagne "Kun med kondom" løb fra uge 36 til 38. Kampagnen havde fokus på at reducere forekomsten af sexsygdomme og øge brugen af kondom. Foto: Skærmprint fra facebook.com/kunmedkondom

Hvordan bliver udfoldelsen af min seksualitet en del af det sande, det gode og det skønne? Tag de spørgsmål med i dit sexliv, ikke kun et kondom, skriver generalsekretær Robert Bladt om Sundhedsstyrelsens netop afsluttede kampagne for sikker sex

Det er med en smule bævende fingre, jeg sætter mig til tastaturet for at kritisere Sundhedsstyrelsens kampagne for sikker sex.

Den er uden tvivl skabt af mennesker med gode intentioner om at forhindre spredning af sexsygdomme – et formål, jeg kun kan støtte. Og de har uden tvivl skabt kampagnen ud fra et idealistisk ønske om at gøre verden til et bedre sted – og der er ikke ret meget, jeg holder mere af end idealisme og mennesker, der har hjertet på rette sted.
 
Alligevel vælger jeg at gribe tastaturet. Det skyldes ikke selve kampagnen, men de værdier, der ligger bag dens form og slogan. ”Kun med kondom er I alene i sengen”, lyder sloganet. Der er tre ting, som støder mig.
 
For det første forudsætter sloganet et enormt reduceret syn på mennesket og vores seksualitet. Er sex virkelig noget, som kun foregår i mødet mellem to menneskers kønsorganer? Eller påvirker det at have sex også tanker og følelser? Jeg håber sandelig også, det påvirker tanker og følelser.

Vel kan man beskytte sig mod sexsygdomme ved at bruge kondom, men man kan næppe blive fri for de tanker og følelser, som man har med fra tidligere seksuelle relationer. Bliver man alene i sengen ved at bruge kondom? Jeg tror snarere, man bliver ensom af den tilgang til seksualitet, som Sundhedsstyrelsens kampagne forudsætter. Jeg føler mig faktisk krænket over, at Sundhedsstyrelsen promoverer et slogan, der reducerer mennesket til krop og drift.
 
For det andet forudsætter sloganet, at vi alle har en promiskuøs livsstil ved at påstå, at man bliver nødt til at bruge kondom, hvis man vil undgå sexsygdomme. Der findes da et andet middel end kondom. Det hedder troskab kombineret med afholdenhed, indtil man finder sin partner for livet. Masser af mennesker har praktiseret troskab. Der er faktisk en lang række fordele forbundet med troskab både personligt og samfundsmæssigt, som kunne berettige til at den i det mindste blev tænkt med som en mulighed. Under alle omstændigheder finder jeg det intolerant og ekskluderende, at en offentlig styrelse forudsætter, at alle danske unge er promiskuøse.
 
Endelig er det spørgsmålet, om vi nogensinde er helt alene i sengen, i køkkenet, på studiet eller på arbejdspladsen. Har vi ikke altid en adel med os? En fornemmelse af, at det at være menneske er noget stort og værdifuldt? At vi er sat i verden for at søge det sande, gøre det gode og elske det skønne? I den kristne tradition taler vi om, at vi er skabt i Guds billede. Denne bestemmelse med vores liv, arbejde, seksualitet, evner og sanser har vi altid med os. Den lader mig ikke alene, men udfordrer mig til at spørge, hvad formålet er med min seksualitet. Hvordan bliver udfoldelsen af min seksualitet en del af det sande, det gode og det skønne? Tag de spørgsmål med i dit sexliv, ikke kun et kondom.

Robert Bladt er generalsekretær i Kristeligt Forbund for Studerende.