Min julesalme

"Dejlig er jorden" minder om, at jeg er et menneske på rejse mod Himlen

Jorden er dejlig ... nå ja det er den vel. Men Dejlig er Jorden. Prægtig er Guds himmel. Det er simpelthen ord, der bliver følelser, man kan smage, mærke og synge, skriver Majbritte Ulrikkeholm, der er sanger, musiker, underviser og forfatter. Foto: Leif Tuxen.

Jeg har altid følt mig som en pilgrim på rejse i hjertet gennem de favre riger på jorden, forklarer forfatter Majbritte Ulrikkeholm om sin favoritsalme

Den salme, der har betydet mest for mig, er ”Dejlig er Jorden”. 

Den bliver sunget af min mormors stemme, når jeg hører den for mit indre øre. Den er forbundet med julen, fordi vi jo får at vide, at vi nu kan fryde os over, at "os er en evig Frelser fød". Men i min familie blev salmen sunget året rundt og især ved begravelser.

Vi sang den også for min mormor, da hun blev stedt til hvile, og ved den lejlighed mærkede jeg virkelig ordene "slægt skal følge slægters gang".

Det er en pilgrimssang

Jeg har altid følt mig som en pilgrim på rejse i hjertet gennem de favre riger på jorden, og sangen taler om lige præcis det - at møde sin skæbne syngende, når den taler om, at vi går til Paradis med sang. 

LÆS OGSÅ: Hvad er pilgrimsvandring?

Uanset hvad vi møder, så kan vi tåle det, så længe vi synger. Mennesker, der går pilgrimsruter, fortæller ofte, at de for at finde styrke synger. Det minder sangen os om. Derfor er den også en pilgrimssang for mig, og jeg synger den året rundt med mine kursister for, at vi kan minde os selv og hinanden om, at vi er på en pilgrimsfærd gennem livet.

Vi er på rejse fra jorden til Himlen

Døden og opstandelsen hvisker så fint gennem Ingemanns smukke tekst, og så lyser julen frem gennem det sidste vers, hvor vi hører om englene, der sang den "først for markens hyrder". Sangen, der titulerer os mennesker i sætningen: "Menneske fryd dig". 

LÆS OGSÅ: Hvad betyder salmen "Velkommen igen Guds engle små"?

Ja, jeg bliver mindet om, at jeg er menneske på jorden på rejse mod Himlen, når jeg synger den sang. Og melodien er jo folkelig. Vi står på jorden forankret i den verdslige melodi, og synger vores pilgrimssang, mens vi rækker ud mod det højeste. 

Jorden er dejlig

Ofte har jeg tænkt over styrken i at anbringe adjektiverne først. Tænk engang, hvor stor en forskel der er på at synge: "jorden er dejlig", og så det helt højstemte "dejlig er Jorden".

Jorden er dejlig ... nå ja, det er den vel. Men Dejlig er Jorden. Prægtig er Guds himmel. Det er simpelthen ord, der bliver følelser, man kan smage, mærke og synge. Om det er, fordi vi fejrer julen, om vi sender én videre på rejsen, eller om vi glædes over vores pilgrimsfærd med andre pilgrimme. Og den sang forstummer aldrig. Det er vitterligt tonen fra Himlen.

Majbritte Ulrikkeholm er sanger, musiker, underviser og forfatter.