"Advent handler om, at det ikke slutter her"

"Johannes har forberedt mennesker på, at Messias, altså befrieren fra Gud, er på vej, og han har udpeget Jesus som denne befrier", skriver Ole Skjerbæk Madsen, missionspræst i Areopagos. Foto: Foto:David Novák/www.wikimedia.org

Messias skal komme igen. Tanker til tredje adventsuge fra missionspræst Ole Skjerbæk Madsen

Denne uge indledes af Jesu ord om Johannes Døberen, at han er en Guds engel, som har banet vej for Jesus. Johannes har forberedt mennesker på, at Messias, altså befrieren fra Gud, er på vej, og han har udpeget Jesus som denne befrier.

Jesus taler om Johannes, fordi Johannes er fængslet og er kommet i tvivl. Jesus taler et andet sted om Johannes Døberen som en lampe, der brændte og lyste for menneskene, så at de for en tid begejstredes over dens lys. Men nu er Johannes fængslet.

Jesus oplever det samme, nogle flokkes begejstret om ham, men falder hurtigt tilbage til deres gamle livsmønstre, hvis det kræver for meget af dem at følge ham. Jesus endte på et kors, henrettet.

Advent handler om at det ikke slutter her! For han, som blev født julenat som Messias, skal komme igen. Og i tiden mellem hans første advent, altså hans komme julenat, og hans andet komme kommer han stadig til os: Jeg er med jer alle dage indtil verdens ende.

I denne uge begynder man i nogle kirkelige traditioner at synge de såkaldte o-antifoner ved aftensangen fra den 17/12 til og med 23/12, her blot et par af dem:

O evige Visdom,
Du, som udgik af den Højestes mund,
som når fra den ene ende af verden til den anden,
og som styrer alt med kraft og mildhed:
Kom at lære os vejen til salighed.
 
O Morgenrøde,
Du evighedens klare glans, retfærdighedens sol:
kom at lyse for dem, som sidder
i mørkets vold og i dødens skygge.

Disse antifoner er omskrevet til en salme, se Den danske Salmebog nr. 77 ("O kom, o kom, Immanuel").

Ole Skjerbæk Madsen er missionspræst i Areopagos og panelist ved kristendom.dk.