Synspunkt

Den vise mand: Stjernen over Betlehem peger på en ny tidsalder

Vi var begejstrede, da vi en nat på stjernehimlen så en ny stjerne og regnede ud, at en ny tidsalder var på vej, skriver en af de vise mænd i bibliodramavejleder Bente Højris' udlægning. Foto: Dennis Doyle/AP

Der er noget helt specielt ved den stjerne. Jeg tænker fortsat på, hvori det nye mon består, og hvilken betydning det her vil have for eftertiden. Sådan tænkte en af de vise mænd ifølge bibliodramavejleder Bente Højris

Jeg husker det, som var det i går: Nu er jeg en gammel mand, men dengang var jeg 22 år, og jeg var i lære som stjernetyder. Vi var begejstrede, da vi en nat på stjernehimlen så en ny stjerne og regnede ud, at en ny tidsalder var på vej. Kamelerne blev pakket. Jeg fik lov at tage med for at udforske, hvad der var sket. Det viste sig, at den nye stjerne stod over Judæa.

Da vi nærmede os Jerusalem, forventede jeg fest og glæde på grund af den nye kongesøn, men jeg blev snart klar over, at det ikke var noget, der blev lagt vægt på. Ja, mange så uforstående på os, når vi spurgte efter jødernes nyfødte konge. Nogle trak bare på skuldrene. En gammel kvinde begyndte at græde og gemte sit ansigt i hænderne. Vi spurgte også nogle soldater. De var først uforskammede, men senere opsøgte de os, og nu var tonen en helt anden: Vi blev inviteret hjem til Herodes, som viste sig at være venlig og interesseret. Vi blev vartet op og tilbudt overnatning.

Næste dag havde Herodes fra anden side fået bekræftet det, vi havde fortalt. Han forklarede os vejen til Betlehem, hvor fødslen skulle have fundet sted. Vi fik besked på at komme omkring ham på hjemvejen, da han så også selv ville besøge den nye prins. Ingen af os anede uråd, men vi blev senere langt klogere!

Snart var vi fremme, og da vi så den lille dreng og hans stolte forældre, som var helt jævne mennesker, forstod vi, at han ikke kunne være en prins i almindelig forstand. Der måtte ligge noget dybere i det, at han skulle være hersker. Det blev nogle bevægende dage hos den lille familie. De var så hjertevarme og glade og tog med stor ydmyghed imod vores medbragte gaver. Faderen sagde, at de ville gemme dem til dårligere tider. Deres sparsommelighed lærte mig også noget om, at rig er ikke den, der har meget, men den, der kun behøver lidt.
 
Om natten havde jeg en drøm, hvor jeg blev advaret mod at rejse tilbage til Herodes. I drømmen blev det sagt, at han ønskede at dræbe den lille dreng. I hans verden var der ikke plads til flere konger. Jeg blev senere klar over, at Herodes var fyldt med sygelig skinsyge. Han skulle efter sigende have dræbt flere af sine egne sønner, fordi han opfattede dem som konkurrenter.

Da jeg vågnede, var jeg badet i sved. Det viste sig, at mine medrejsende i drømme havde fået den samme advarsel. Så vi fortalte straks den lille familie, at de var i fare, og at vi selv ville rejse hjem hurtigst muligt og ad en anden vej end den, Herodes havde påbudt.

Den oplevelse har fulgt mig i alle årene siden: Først hørte jeg, at Herodes gav befaling om et blodbad på alle små drengebørn i Betlehem. Ingen blev skånet, og jeg tænkte meget på, om den lille prins mon var nået i sikkerhed. Siden hørte jeg, at hans forældre var flygtet til Egypten og først var vendt tilbage, da Herodes var død. Jeg glædede mig over, at vores gaver måske havde været med til at redde hans liv.

Vi mistede herefter forbindelsen med forældrene, men nu 33 år senere, har jeg igen hørt om denne mærkelige kongesøn. Jeg hørte, at det nu virkelig var lykkedes for hans fjender at slå ham ihjel, fordi han ifølge dem var "regeringsfjendtligt indstillet". Men det mærkeligste af det hele er, at jeg også har hørt rygter om, at han igen er blevet levende.

Det forstår jeg ikke. Døde bliver jo ikke levende igen. Men når jeg tænker tilbage på begivenhederne omkring hans fødsel, tænker jeg alligevel: Gad vide, om der er sandhed i de rygter!?

Der var jo noget helt specielt ved den stjerne: Den nye tidsalder. Jeg tænker fortsat på, hvori det nye mon består, og hvilken betydning det her vil have for eftertiden.

Bente Højris
Baptistpræst og bibliodramavejleder