Debat

Derfor beder vi nu fast for voldtægtsofre i Hals Kirke

Som kirke skal vi også bruge konfirmandundervisningen til at diskutere menneskesyn, sprogets indbyggede kraft og seksualitet, mener sognepræst Christian Roar Pedersen. Fotograf: Christian Roar Pedersen Foto: Christian Roar Pedersen.

Når du ser en ældre James Bond-film, kysser Bond kvinderne. Først gør de modstand, men så giver de efter. Bag de alt for mange voldtægter i Danmark ligger den samme mandekultur, som vi mænd skal gøre op med, skriver sognepræst Christian Roar Pedersen

4200 kvinder bliver ifølge Det kriminalpræventive Råd voldtaget eller forsøgt voldtaget hvert år i Danmark. Nogle mener, at tallet er højere. Anmeldelser og domfældelser er til gengæld alt for få.

Problemet er meget større, end de fleste gør sig forestillinger om. Og konsekvenserne er ødelæggelse for de piger eller kvinder, det går ud over.

Det er baggrunden for, at jeg fremover beder for voldtægtsofre i min kirkebøn i kirkerne i Hals og Hou, hvor jeg er præst. Ofrene fortjener at blive set, hørt og at kirken beder for dem. Ligesom vi beder for syge og sorgfulde.

Bag de mange voldtægter ligger en mandekultur, som ikke mindst vi mænd skal gøre op med. Hvis man ser ældre James Bond film kan man se, at Bond kysser kvinderne. Først vil de ikke. De gør modstand. Men til sidst giver de efter og udbryder “Åh, James!” Kvinder vil jo godt, selv om de først protesterer. Sådan er logikken, og den vidner om en mandekultur med et forskruet kvindesyn.

Ordet skaber, hvad det nævner. Sådan har Grundtvig meget rammende sagt. De ord, vi bruger om hinanden, rummer en kolossal kraft. Med dem skaber vi en livsverden for os selv og hinanden. Hvis jeg nævner en rød brandbil, kan du slet ikke lade være med at tænke på den.

Derfor skal vi tale imod en sprogbrug, der beskriver kvinder som ludere og nogle, der jo inderst inde gerne vil. De ord, der bliver brugt på sociale medier, er med til at fremme en skadelig mandekultur. Foråret har budt på talrige eksempler på dette, eksempelvis når gymnasieelever deler sexvideor af deres kammerater.

Vi er kirke midt i denne virkelighed, og vi skal bruge vores ord til at give voldtægtsofrene en stemme. Vi skal bede Gud være hos dem. Og vi skal som kirke gennem sproget skabe en livsverden, de kan være i. Derfor lød det i min kirkebøn i søndags:

“Vi beder for alle, der har været udsat for seksuelle overgreb. For ofre for voldtægt. Hjælp dem til at forstå det, de nok fornemmer inderst inde, men som er så svært at indse: At det aldrig er deres skyld. Lad os omfavne dem med sand kærlighed og forståelse og med vore ord skabe en livsverden, de kan være i.”

Som kirke skal vi også bruge konfirmandundervisningen til at diskutere menneskesyn, sprogets indbyggede kraft og seksualitet. Vi har jo som kirke noget at byde ind med i forhold til, hvordan vi behandler hinanden. De fleste voldtægtsofre er unge og det samme er gerningsmændene. Derfor skal vi sætte tidligt ind. Alle sammen. Også kirken.

Christian Roar Pedersen, sognepræst og mediekonsulent i Aalborg Stift