Præst: Småligt, at politikerne vil forbyde blå mandag

Det er jo ikke fordi, det kirkeligt set betyder det store, om konfirmanderne får blå mandag eller ej. Man kan også sagtens forestille sig en del ”civil ulydighed” i spørgsmålet, skriver sognepræst Kaj Bollmann. Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau foto

Religionsforskrækkelse og hysteriske timetalskrav får politikerne til at ville udrydde en festlig tradition i folkeskolen, skriver præst Kaj Bollmann som reaktion på opbakningen til skoler, der vil forbyde blå mandag

Hvor små kan skoene egentlig blive i religionsforskrækkelsens hellige navn?

I generationer har den ”blå mandag” efter konfirmationen været en hævdvunden skik, hvor de nye konfirmander fik lov til at komme ud på egen hånd og hygge sig lidt sammen.

Det er gjort på meget forskellig vis, alt efter hvor i landet, man bor. I de senere år er kirkerne også gået ind en del steder og har arrangeret blå-mandags-ture i trygge rammer, andre steder har forældrene selv skabt rammer for byture eller andre aktiviteter.
 
I vores sogn er der 120-130 konfirmander hvert år, og skolerne har lavet ordninger, der sikrer, at de blå mandage ikke breder sig ud over mange dage, så undervisningen bliver præget af det. Det anses for en hyggelig tradition, som konfirmanderne glæder sig til.

Det har der mig bekendt ikke været problemer med. Men nu mener politikere ikke, at den skik må fortsætte.

Begrundelsen ser ud til primært at være, at konfirmationen er ”en privat sag”. Det er et temmelig søgt argument, for konfirmationen og konfirmationsforberedelsen er skrevet ind i folkeskoleloven – mere privat er det altså ikke.

Det er jo ikke fordi, det kirkeligt set betyder det store, om konfirmanderne får blå mandag eller ej. Konfirmationen overlever nok. Den har det som bekendt virkelig fint i Danmark. Man kan også sagtens forestille sig en del ”civil ulydighed” i spørgsmålet om fridagen.

Sagen er snarere, at religionsforskrækkelse kombineret med skolereformens hysteriske timetalskrav skaber en smålighed uden lige, som gradvis udrydder alt, hvad der findes af fest, sjov, historie og kultur i folkeskolen.

Kaj Bollmann er sognepræst i Jyllinge