Domprovst: Præster skal holde sig fra at gøre kirken til underholdning

"Det er yderst sjældent at man ønsker at ændre ritualerne i deres kerne - tværtimod, for det er jo dem, det hele drejer sig om. Mens resten kan bidrage til, at troen bliver forkyndt personligt ved at blive reflekteret i tekster og musik, som betyder meget for de enkelte–," skriver domprovst i Vor Frue-Vesterbro Provsti, Anders Gadegaard. Foto: Leif Tuxen.

De præster, der optrådte i forbindelse med "Henryettes vielse til sig selv" var ude, hvor de ikke kunne bunde, mener domprovst Anders Gadegaard. Han kalder samtidigt DR's "Gift ved første blik" for en fatal misforståelse

De kirkelige handlingers ritualer er meget faste i deres kerne. Men kun i deres kerne. Det er ganske almindeligt, at folk har særlige ønsker til, hvad der skal foregå med hensyn til, tekst, musik og sangvalg. Men det er yderst sjældent at nogen ønsker at ændre ritualerne i deres kerne tværtimod, for det er jo dem, det hele drejer sig om. Mens resten kan bidrage til, at troen bliver forkyndt personligt ved at blive reflekteret i tekster og musik, som betyder meget for de enkelte.

LÆS OGSÅ: Kvinde vies til sig selv - præst kritiseres

Jeg vil ikke nævne eksempler det er slet ikke nødvendigt jeg vil hellere sige, at det snarere er reglen end undtagelsen, at folk selv gerne vil sætte deres eget præg på den kirkelige handling med et bestemt stykke musik, et bestemt digt eller en bestemt sang.

Stort spillerum, men ritualernes kerne skal overholdes
For at der eksempelvis er tale em en kirkelig begravelse, skal der 'blot' foregå følgende: Der skal udsiges en lovprisning, kastes jord på kisten tre gange med ordene 'Af jord er du kommet, til jord skal du blive, af jorden skal du igen opstå', bedes Fadervor og lyses velsignelsen. ALT resten: Musik, salmer, bønner tekstlæsninger, tale(r) kan og må varieres, som man kan blive enige om præst og pårørende imellem."

Der er med andre ord et meget stort og frit spillerum for, at folk selv kan præge det, der skal foregå hvad der skal synges og/eller spilles, hvad der skal læses op med videre. Præsten skal blot sikre, at alt foregår værdigt og i god overensstemmelse med, hvem afdøde var, OG at der forkyndes evangelisk kristendom.

LÆS OGSÅ: Præst bag single-vielse vil have ritual for sjælesorg

Noget tilsvarende gælder for vielsen dog er der her bestemte bibeltekster, der skal læses. Men bortset fra ritualet omkring tilspørgslen, kan der også her varieres med hensyn til tekstlæsninger, sange, musik og salmer. Foregår dåben i en gudstjeneste for hele menigheden, er ritualet jo bundet hertil, men foregår den ved en særgudstjeneste, har man også her mulighed for at lade de pårørende præge udtrykket.

LÆS OGSÅ: Den senmoderne single, der fik sig selv

Men selve ritualet omkring dåben med oplæsning af dåbsbefalingen og Jesu ord om at lade de små børn komme til sig, samt de 3 gange vand over hovedet i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn plus Fadervor er ufravigelige.

Samlet set må man sige: Ritualernes kerne skal overholdes, men man kan rundt om ritualet sagtens selv komme til at bestemme sammen med præsten, hvad der skal foregå.

Præster i TV-events: Tjener det et højere formål?
Hvad angår eksperimenter med ritualerne i forbindelse med TV-events, som vi har set på det seneste, er det min mening, at første kriterium for, om det skal finde sted, er, om det giver seriøs mening.

Altså om det tjener et højere formål, som gavner den kristne forkyndelse og sætter tilværelsens dybde i relief. Her ser jeg i de seneste par eksempler et problem: Underholdningsværdien ser tilsyneladende ud til at være vigtige end alvoren.

LÆS OGSÅ
: "Gift ved første blik: Præsten er mere end en ekspert"

Jeg synes bestemt, præster skal være villige til at optræde i medierne også gerne i eksperimenterende sammenhænge men det bør altid være for at fastholde os på dybden og alvoren og meningen i tilværelsen.

'Gift ved første blik' er selvfølgelig en fatal misforståelse, for ikke at sige det rene pjat, for man bør først gifte sig i kirken 'for Guds ansigt', når man føler sig komplet overbevist om, at det er 'den eneste ene' man har mødt, som man gerne siger ja til 'til døden os skiller'.

Ligesådan var begge de præster, der optrådte i udsendelsen med Henryette, 'der blev gift med sig selv', langt ude, hvor de ikke kunne bunde i forhold til deres præsteopgave, fordi eventen tydeligvis totalt skyggede for det (alvorlige) forhold, om den pågældende havde brug for sjælesørgeriske samtaler og råd.

Når alvor på den måde bliver til ren underholdning, skal præster som præster holde sig fra mediefladen. Ellers bidrager de blot til en voksende afstandtagen fra kirken, fordi de derved selv lægger op til, at kirken opfattes som ligegyldig underholdning og ikke repræsenterer den dybe refleksion over tilværelsens alvor.

Anders Gadegaard er domprovst i Vor Frue - Vesterbro Provsti.