En jul jeg aldrig glemmer: De smsede "tilgiv mig" midt i salmesangen

Hver gang tilgivelse finder sted, er det et mirakel. Hvis Tiger Woods hustru havde tilgivet ham for hans utroskab, ville det have været et fantastisk budskab til en verden fuld af uperfekte mennesker: Tilgivelsen er muligt - miraklernes tid er ikke forbi, skriver Poul Joachim Stender, der er præst og forfatter. Foto: Leif Tuxen

Kirkegængerne bad om tilgivelse ved julegudstjenesten i 2009 - de ringede eller skrev til mennesker, som de havde været i konflikt med. Derfor glemmer jeg aldrig den jul, fortæller præst Poul Joachim Stender

Vi er i julen 2009. Golfspilleren Tiger Woods var verdens dygtigste sportsudøver på det tidspunkt. Han var den første sportsmand, der nogensinde havde tjent over en milliard på sin sport.

Hele hans liv som golfspiller havde handlet om at få noget ned i en masse huller. Det var ikke underligt, at han havde svært ved at lægge den vane fra sig i sit privatliv.

De sidste uger af 2009 fik han plads på forsiden af alverdens aviser på grund af sin utroskab over for hustruen. Nogle talte om, at han havde haft 14 affærer med smukke kvinder, og at han, inspireret af sin sport, formodentlig ikke ville stoppe sin utroskab, før han havde scoret kvinde nummer 18.

Der er lighed mellem utroskab og klimakonference
Samtidig med Tiger Woods utroskab var der klimakonference i København. De viste sig, i tiden op til jul, at mange mennesker brændte for en ren verden. Men samtidig viste forargelsen over Tiger Woods utroskab også, at der var ligeså mange mennesker, der brændte for det rene menneske.

LÆS OGSÅ: Tilgivelsen er central i kristendommen

Tilsyneladende var der ikke nogen sammenhæng mellem en sportsstjernes utroskab og en klimakonference. Og alligevel demonstrerede julen 2009, at der ikke er langt fra kravet om den ydre renhed til kravet om den indre renhed. Mennesket skulle ikke bare være CO2-frit. Det skulle også være uden farlige moralske udslip.

Vi bliver aldrig rene
I en pressemeddelelse måtte Tiger Wood julen 2009 gentage en banal kendsgerning om mennesket, som alle glemmer i en tid, der er besat af renhed. Han skrev: Jeg er menneskelig, og jeg er ikke perfekt.

Vi kan lige så godt se det i øjnene i julen 2013; selv hvor meget cola-light vi drikker, og selv hvor meget vi skruer ned for varmen, og selv hvor meget vi holder os på måtten, og selv hvor mange økologiske salater vi spiser: vi bliver aldrig rene. Der vil altid være skidt omkring os. Vi vil altid komme til at forurene vore omgivelser fysisk og moralsk ved at være egoistiske og selvoptagne.

Det store spørgsmål er derfor, om vi er i stand til at tilgive hinanden for ikke at være perfekte? Tiger Woods smukke hustru kunne ikke tilgive sin mand for hans dumhed. De er i dag skilt. Spørgsmålet er derfor om vi, et par år efter den manglende tilgivelse af Tiger Wood, kan tilgive vore politikere og idoler, for ikke at være en døjt anderledes end vi selv er?

LÆS OGSÅ: Mirakler fra Jesus til i dag

Tilgivelse er et mirakel
Hver gang tilgivelse finder sted, er det et mirakel. Hvis Tiger Woods hustru havde tilgivet ham for hans utroskab, ville det have været et fantastisk budskab til en verden fuld af uperfekte mennesker: Tilgivelsen er muligt - miraklernes tid er ikke forbi!

Der er mange, der denne jul, godt kan holde jul med hinanden, men som ikke vil det! Det gælder voksne børn og forældre, der er blevet uvenner. Søskende, der ikke vil se hinanden mere. Venner, der er blevet fjender. Tidligere elskende, der ikke kan udholde synet af hinanden.

Julen er mavernes fest. Hvem glæder sig ikke til spise ænder og gæs og flæskesteg og bagefter danse om juletræet med kødtrevler som festlige guirlander mellem tænderne og størknet brun sovs i mundvigene? Men ud over at være mavernes fest, er julen også tilgivelsens fest. Det er i julen, at vi skal tilgive hinanden.

Lad os derfor, inspireret af Tiger Wood og klimakonferencen i 2009, tage mobiltelefonen lige nu! Mange gjorde det selve juleaften 2009 i kirken i Kirke Saaby på min opfordring under prædiken. De ringede op til en person, som de var kommet i konflikt med og sagde: Jeg ringer fra juleaftensgudstjeneste i min kirke. Jeg har lyst til at tilgive dig og begynde på en frisk. Glædelig jul!"

Eller lad os sende en sms til en som vi er uvenner med lige nu! Det gjorde mange under julegudstjenesten 2009 i Kirke Saaby kirke. De smsede midt i salmesangen og åbnede for en mulig tilgivelse. Derfor glemmer jeg ikke julen 2009.

Poul Joachim Stender er er præst, forfatter og panelist ved kristendom.dk