Gode råd: Faste for begyndere

Du er ikke alene. Hele treenigheden er med dig. Bringer fasten dig det mindste lille skridt nærmere Gud, så har du haft en rigtig god faste. Selv det mindste lille frø kan jo vokse til en stor plante, skriver åndelig vejleder Poul A. Beck. Foto: Ritzau Scanpix/Iris

Fastens frugt er skærpede sanser, så vi kan sanse Guds nærvær, dit medmenneske, dig selv og verden - lidt enklere, klarere og smukkere, skriver åndelig vejleder Poul A. Beck

Hvorfor skal man faste?

Faste er en forberedelsestid på vej mod påske og forårets nye liv. Påsken handler om, at noget må dø, for at noget nyt kan komme til. Det, der må dø, kvæler vi i fastetiden. Faste handler derfor om at give de indre dæmoner et gok i nødden og et lods bagi. Måske bliver de så forskrækkede, at de helt forsvinder?

Jesus taler igen og igen om ører at høre med, øjne at se med og et hjerte at fatte med. Fastens frugt er skærpede sanser, så vi kan sanse Guds nærvær, dit medmenneske, dig selv og verden - lidt enklere, klarere og smukkere.

Hvordan faster man?

Vælg dig én eller få ting, som du ønsker at blive befriet for i fasten. Du kan for eksempel vælge:

Mundens faste: Vælg én ting, du er træt af, at du indtager (for eksempel slik, vin, chokolade, cigaretter eller noget helt andet). Hold en pause med det, som du vælger, og se efter påske, om du måske kan leve fint uden.

Ørernes faste: Slå lyden fra din PC, så du slipper for lyde hver gang, der kommer en mail og hver gang du laver fejl, tænder eller slukker. Lyt efter påske, om du ikke er glad for stilheden.

Øjnenes faste: Vælg ét TV-program, som du er lidt træt af, at du følger med i, og som du ofte føler dig tom, trist og ligegyldig efter at have set. Hold en pause med det program og se efter påske, om du ikke lever lykkeligt uden. Det samme kan man gøre med en PC-vane du har (for eksempel tjekke mails sent om aftenen, et spil som du spilder tid på eller andet).

Hjertets faste: Vælg én dårlig vane du har, og som ofte kun bringer dig selvkritikkens frugt. Det kan for eksempel være, at du bliver vred, stresset, presser andre, sladrer om andre, hævder dig på andres bekostning, har en usund konkurrencementalitet, ikke føler dig god nok, eller noget du frygter.

Altså en tilstand, du oplever tager magten fra dig. Fokuser frem til påske på den ene ting, du har valgt. Notér dagligt, hvad der lykkes og ikke lykkes. Gå i den retning, der lykkes. Glæd dig over selv små fremskridt. Se efter påske, om du ikke nu har mere magt over det, der kontrollerer dig.

Du kan vælge ét fasteområde (mund, øre, øjne, hjerte) eller flere områder. Men vælg højst én ting inden for hvert område. Vælg ikke nu, men brug det næste døgn til at gå og overveje, hvad det skal være. Det, som er vigtigt for dig om 24 timer, kan let være det, som Helligånden ønsker at lede dig til.

Fastens (for)mål

Jesus fortæller en indsigtsfuld lignelse om mennesket som et hus (Se Lukas 11, 24-26). Pointen er, at når du er sluppet af med én (indre) dæmon, skal dit hjerte fyldes med andre gode vaner. Ellers vender den gamle dæmon tilbage sammen med 7 andre dæmoner, og så holder de en værre technofest i dig. Det bliver ikke spor sjovt.

Fyld derfor det rum, som fasten giver dig, med noget enkelt, godt og smukt. Find det, der passer dig bedst, måske skal du:

  • Gå en tur på 5 minutter hver dag. Gå måske et ekstra busstoppested.
  • Bruge 7 minutter dagligt på bøn, bibellæsning og stilhed. Lad Gud fylde dit hjerte med alt godt fra ham.
  • Bruge 10 minutter dagligt på uforstyrret at give opmærksomhed til én, du holder af.
  • Lave en liste over ting, du er taknemmelig for. Tak Gud hver dag for én ting på listen.
  • Lave en liste over ting, der gør dig glad. Vælg én ting fra listen at gøre hver dag. Tak Gud for den ting, du gør.

Hele treenigheden er med dig i fasten

Du faster ikke alene. Jesus beder for dig, at din tro må være stærk (Lukas 22,31-32), nu hvor du øver dig i at gå imod død, Djævel og dæmoner. Og Helligånden går i forbøn for dig i din skrøbelighed (Se Rom 8,26).

Du er ikke alene. Hele treenigheden er med dig. Bringer fasten dig det mindste lille skridt nærmere Gud, så har du haft en rigtig god faste. Selv det mindste lille frø kan jo vokse til en stor plante. God fornøjelse.

Poul A. Beck
Freelancepræst og åndelig vejleder

Vælg én ting, du er træt af, at du indtager (for eksempel slik, vin, chokolade, cigaretter eller noget helt andet). Hold en pause med det, mens du faster. Måske savner du det ikke mere efter påske. Foto: Ritzau Scanpix/Iris
Lave en liste over ting, du er taknemmelig for. Tak Gud hver dag under fasten for én ting på listen. Foto: Ritzau Scanpix/Iris