Fem begrænsninger, der kan gøre dit liv bedre

For mange hænger det gode liv sammen med handlefrihed og ikke med begrænsninger. Men hvad nu hvis vores handlefrihed frister os til at give slip på det, som gør livet godt, skriver højskoleforstander Robert Bladt Foto: Nicolai Abildtrup-Egebæk Sørensen.

Spis lidt mindre. Rejs lidt kortere. Lad være med at tro, at hyppige jobskift er lig med en udfordrende karriere. Du kan få det sjovere og bedre ved at tvinge nogle begrænsninger ned over dit eget liv, skriver højskoleforstander Robert Bladt

”Hvilke begrænsninger er nødvendige for, at du kan få et godt liv?” Dette spørgsmål har jeg nogle gange forsøgt at benytte til at begynde en samtale om det gode liv. Det egner spørgsmålet sig rigtig dårligt til.

Det konflikter i den grad med de fleste danskeres forståelse af, hvad der skal til, for at man kan få et godt liv. Det gode liv hænger sammen med handlefrihed – ikke med begrænsninger. Men hvad nu hvis vores grundlæggende antagelser om det gode liv er fejlagtige? Hvad nu hvis vores handlefrihed frister os til at give slip på det, som gør livet godt?

Lad mig foreslå fem begrænsninger, der kan gøre livet bedre.
 
1. Spis og drik spartansk
 
Mad og drikke spiller en væsentlig rolle for vores oplevelse af det gode liv. Det viser sig blandt andet ved, at vi bekymrer os om mad, selv om vi har rigeligt af den. Vores købekraft og indkøbsmuligheder giver os ubegrænset adgang til mad.

Tænk – kartoffelchippen var oprindeligt en eksklusiv garniture på gourmetmad. I dag fortærer vi den i rå mængder. Kød, vin og bagerbrød er hverdagskost for mange.
 
Giver denne ubegrænsede adgang til mad og drikke os et bedre liv? Eller kan en selvvalgt begrænsning både reducere vores kalorieindtag og give os større opmærksomhed på det, vi spiser?

Kirken har altid kendt til faste. Op til højtider, særlige ugedage. 5-2 kuren er almindelig, ortodoks praksis. I kirken er den knyttet sammen med bod og bøn. Hvor meget større bliver da ikke glæden ved at fejre påsken eller julen – og at nyde den gode mad?
 
2. Donér penge
 
En del af os donerer penge til velgørenhed – men vi gør det ofte som aflad. Vi køber os god samvittighed med en donation, når nøden bliver for påtrængende – eller der følger en chance for gevinst med. Hvem er det så egentlig, vi giver en gave?
 
Hvorfor ikke prøve at give inden vi selv bruger? Hvis vi forpligter os til at støtte et godt formål, begrænser vi vores muligheder for at bruge på os selv. Vi bliver fri for at samle flere forbrugsgoder, forbruge mere underholdning og klemme flere oplevelser ind i kalenderen. Hvilket leder til den tredje begrænsning:

3. Bliv hjemme – og sluk fjernsynet
 
Globaliseringen har åbnet verden for os med røde pas. Til små priser kan vi komme verden rundt. Vi ligger i åben krig om at have flest rejseberetninger at lægge ud på de sociale medier. Vi kunne begrænse os til færre og kortere rejser.

For nogen handler rejser om at komme væk fra dagligdagen og hjemmet. Hvis det er tilfældet, kan vi spørge os selv, hvordan dagligdagen og hjemmet kan gøres til et bedre sted at være. Hvordan får vi åbnet vores sanser for det, der er lige omkring os?

Tag på et spontant besøg. Bag en kage og invitér naboerne. Læs en bog. Spil et brætspil med dine nærmeste. Men hold tv’et slukket og undgå at sende opmærksomheden på mental rejse.

4. Behold jobbet
 

Det er almindeligt at mene, at vi bliver mere attraktive af at skifte job med jævne mellemrum. Har man jubilæum i et job, må man argumentere for, at man ikke er gået i stå. Langt mindre er det anerkendt, at et jobskifte som regel er forbundet med tab og livskrise.

Hvad nu hvis jeg forsøger at begrænse mig til det job, jeg har? Hvordan bliver jeg en bedre og mere motiveret medarbejder og kollega også efter 10-års jubilæet? Måske kunne jeg med den indstilling udvikle væsentlige relationer, som kunne være med til at øge kvaliteten af både mit og mine kollegers liv.
 
5. Elsk din ægtefælle

 
Og endelig … slip myten om, at græsset er grønnere i det næste forhold. Giv dig selv den begrænsning, som ligger i det ubetingede løfte til dit nærmeste medmenneske. Dette er i mange tilfælde den begrænsning, som vil bidrage mest til det gode liv.