- Folkekirken har brug for migrantkirkerne

Den rette integration lykkes først, hvis man spiller på alle tre tangenter: det sociale, det kulturelle og det åndelige, mener indvandrerpræst Massoud Fouroozandeh. - Foto: Foto: Arkiv

Folkekirken er et solidt hangarskib i teologisk stormfuldt hav. Men den har brug for migrantkirkernes lettere fartøjer, mener indvandrerpræst Massoud Fouroozandeh

Massoud Fouroozandeh er præst i Church of Love, en iransk migrantmenighed. Onsdag den 19. maj gav han dette oplæg ved en høring i Fredens Kirke i København om migrantmenigheders tilknytning til folkekirken:

Dagen er historisk af flere grunde:

1. Dels fordi det er første gang siden sidst i 60erne og op til i dag (hvor indvandrere, migranter og flygtninge er kommet til Danmark i større grupper), folkekirken er ved at tage sådan en utraditionel og officiel opgave på sig.

2. Dernæst er dagen historisk, fordi det også først er nu, vi oplever et meget bredt økumenisk ønske og opbakning fra migrantkirkerne i Danmark (som ellers ofte hører under frikirkerne), om at gå ind i et evtentuelt tættere partnerskab med folkekirken.

3. Og sidst, men ikke mindst, er dagen historisk, fordi vi for første gang for alvor opdager den sandhed, at integration også har en åndelig vinkel! Og den rette integration lykkes først, hvis man spiller på alle tre tangenter: det sociale, det kulturelle og det åndelige.

Og det er ikke nogen hemmelighed, at vores fokus i dag vil være mest på de åndelige fællesnævnere, vi har med hinanden!

Hvorfor er partnerskab en god idé?
Et af de vigtigste spørgsmål, vi stræber efter at drøfte igennem ved dagens høring er blandt andet: Hvorfor er et partnerskab/association en nødvendig og god idé?

Jeg mener, at der faktisk er flere gaver end opgaver i sådan et partnerskab, der vil berige moderkirken lige så meget som migrantkirkerne, hvis det får lov til at trives og vokse i harmoni.

Folkekirken er et hangarskib
Dette vil jeg beskrive med metaforen: Et hangarskib vs. en gummibåd

Jeg betragter folkekirken som et stort og solidt hangarskib med mange ressourcer (fordele) og flere års erfaring i det ellers teologisk stormfulde hav. Godt nok sejler hangarskibet solidt og forholdsvis uafhængigt og sikkert, men selv et megastort fartøj kan have sine svagheder i det uforudsigelige hav!

Hangarskibet har blandt andet den naturlige svaghed, at det ikke kan navigere rundt og komme igennem de små klipper, da der går normalt lang tid fra observation til handling i et megastort fartøj.

Migrantmenighederne tilbyder fleksible kirkeformer
På den anden side har vi de små og fleksible migrantkirker, som ligner små gummibåde, der sejler her og der. De er fleksible, hurtige til at ændre kurs og de har nemt ved at komme mellem klipperne og give assistance.

Men de har også deres svaghed i form af manglende ressourcer og den rette og lange erfaring i det ellers stormfulde hav. Den eneste måde, de kan komme videre i deres kald og åndelige rejse på, er ved at tilkoble sig moderskibet, der har pligt at tage sig godt af de små og hjælpe dem en lang, sund og solid rejse.

Den gode nyhed er, at ved sådan en association opnår man et frugtbart partnerskab, hvor vi oplever en win-win situation, som i bund og grund er til gavn for kirkens fremtid i Danmark.

Massoud Fouroozandeh er præst i Church og Love og panelist ved religion.dk

Den nævnte høring er initieret af Danske Kirkers Råd, Church of Love, KIT, ICC, Tværkulturelt Center og Apostelkirken. Du kan se program og ideoplæg for høringen her.