Generalsekretær: Indre Mission har ikke skiftet kurs!

Vi vil gerne give Indre Missions venner frihed til at gøre det, de finder nødvendigt i den aktuelle situation, skriver generalsekretær Thomas Bjerg Mikkelsen og formand Hans-Ole Bækgaard. Foto: Claus Fisker

Indre Mission er en kirkelig bevægelse. I de sidste 150 år har vi haft som formål at være et redskab inden for folkekirken til at bringe evangeliet til det danske folk. Det er stadigvæk vort ønske.

Derfor er det store ord, når nogen i de seneste dage har talt om et kursskifte i Indre Mission eller om et svigt i forhold til folkekirken. Folkekirken har på flere måder flyttet sig i forhold til sit grundlag og skabt større rum for lære, forkyndelse og ritualforslag, som ikke har sin forankring i Bibelen.

Det er vores oplevelse, at rummeligheden i folkekirken er blevet skiftet ud med en underlig form for folkekirkelig ensartethed, der gør pladsen trang for mindretallet. Mange missionsfolk både præster og lægfolk føler sig marginaliserede, når de ikke kan ånde frit i kirken. Derfor spørger de også sig selv, om de med troværdighed fortsat kan være medlem af folkekirken.

Indre Mission ønsker at være kærlig-kritisk over for udviklingen i folkekirken. Vi vil frimodigt holde en sund bibelsk lære frem og arbejde for at skabe muligheder for mission. Her er der ikke tale om et kursskifte.

Vi vil være et trygt fællesskab
Samtidig ønsker vi at være et favnende fællesskab på et tydeligt evangelisk-luthersk grundlag. Det vil vi være for alle, der føler sig hjemme i Indre Mission:

Det gælder alle, som driver mission i sognemenighederne eller knytter til ved et fællesskab i Indre Mission. De har vores opbakning, og vi vil være til hjælp og støtte med de ressourcer, vi har. Det skal der ikke herske nogen tvivl om.

Det gælder alle, som fortsat ønsker at være medlem af folkekirken, men som samtidig ser sig nødsaget til at danne valgmenighed på grund af lokale kirkelige forhold.

Det gælder alle, som ser nye muligheder for mission i lokalmiljøet og ønsker at være menighed på en anden måde end i den traditionelle sognekirke. Og det er ikke kun den unge generation, der tænker i disse baner, selvom det ofte lyder sådan.

Det gælder alle, som ikke længere har samvittighed til at være medlem af folkekirken. Vi ønsker, at disse venner skal være fuldt integrerede i Indre Missions arbejde. Derfor har vi for flere år siden besluttet, at medlemmer af evangelisk-lutherske frimenigheder kan deltage i Indre Missions arbejde på lige fod med folkekirkemedlemmer. Men altså som enkeltpersoner.

Indre Mission vil ikke danne menigheder
Det nye er, at evangelisk-lutherske frimenigheder fremover kan knytte til ved Indre Mission, og at valg- og frimenigheder kan leje sig ind i missionshuset.

Indre Mission vil ikke danne menigheder, men vælger venner af Indre Mission at danne en frimenighed, vil vi gerne rådgive og hjælpe på vej. Der er en række forhold og vilkår her, som vi i den kommende tid skal have beskrevet nærmere.

Vi vil skabe rum for frihed
Indre Mission er ikke på vej ud af folkekirken, men vi oplever, at folkekirken bliver mere og mere trang. Derfor har vi valgt at gøre brug af den frihed, som den folkekirkelige frihedslovgivning åbner op for, og som har været muligt i det meste af folkekirkens historie siden 1849.

Vi vil gerne give Indre Missions venner frihed til at gøre det, de finder nødvendigt i den aktuelle situation. Det er vort håb, at både folk fra sogne-, valg- og frimenigheder må kunne stå sammen om Indre Missions sag: At nå danskerne med evangeliet.

Vi vil folkekirken vil den os?
Personligt overvejer vi ikke at melde os ud af folkekirken. Det er vores stærke overbevisning, at folkekirken stadig er en sand kristen kirke, og for os giver det meget god mening at forkynde evangeliet og drive mission ind i netop folkekirken.

Imidlertid kan det ikke undre, at mange mennesker overvejer at forlade folkekirken. Der er nemlig ingen saft og kraft i en kirke og en liberalteologi, der udhuler kristendommen på samme måde, som Disney-koncernen har udhulet H.C. Andersens eventyr.

Hans-Ole Bækgaard er præst og formand for Indre Mission.

Thomas Bjerg Mikkelsen er generalsekretær i Indre Mission.