Indre Mission har brug for folkekirken!

Med denne beslutning ser det ud til, at Indre Mission accepterer et brud med dette folkekirkelige fællesskab. Det beklager jeg dybt, skriver biskop Lise-Lotte Rebel. Foto: Leif Tuxen.

Indre Mission har med sit navn Kirkelig forening for den indre Mission altid selv lagt vægt på at virke i folkekirkeligt regi. Som bevægelse har den haft sin rod i sognene og det lokale samfund.

Utallige præster har selv om de ikke selv hører til bevægelsen glædet sig over trofastheden mod kirken fra missionsfolkenes side. Det har jeg selv nydt godt af som præst. Det har været meget styrkende for folkekirkens status i Danmark, at en vækkelsesbevægelse som Indre Mission har været og er en kirkelig bevægelse.

Derfor er det meget trist at høre om den beslutning, som en enig hovedbestyrelse har truffet, om at åbne op for frimenigheder og for gudstjenester i missionshusene. Det kan se ud som en lille ting, men det er et stort skridt efter min mening desværre i den helt forkerte retning.

I folkekirken har vi altid kunnet samles under samme kirketag, selv om der var forskellige meninger og holdninger. For Guds ord og sakramenterne er dog større end vore menneskelige eller teologiske forskelligheder. Og det har vi til dato bøjet os for, alle forskelligheder til trods, til gavn og glæde for alle parter.

Tænk sagen igennem igen!
Med denne beslutning ser det imidlertid ud til, at Indre Mission accepterer et brud med dette folkekirkelige fællesskab. Det beklager jeg dybt, og vil stilfærdigt anmode de ansvarlige om at tænke sagen igennem igen. Det er en udvikling, som i lyset af den tjeneste, Indre Mission har set som sit kald gennem næsten 150 år, må kalde på bekymring.

Den form for menighedsdannelse, som dette skridt peger i retning af, har ikke mere sin rod i fællesskabet lokalt omkring kirken. Det er snarere et meningsfællesskab, hvor man skiller sig ud fra alle dem, der mener noget andet. Den form for udskillelse lider alle under.

Folkekirken har brug for Indre Mission men Indre Mission har også brug for folkekirken. Ikke blot som missionsmark, men som et fællesskab man kan indgå i, selv om det kan udfordre og kalde på modsigelse.

I sine videre konsekvenser rejser denne beslutning spørgsmål, som er vanskelige at overskue her og nu. Det drejer sig for eksempel om ordinationen af organisationsansatte, hvortil kommer mange andre problemer som vil rejse sig med tiden.

Jeg opfordrer igen Indre Missions bestyrelse til at besinde sig på den arv, den har forpligtet sig på!

Lise-Lotte Rebel er biskop i Helsingør Stift.