Synspunkt

Indre Mission: Kirken er fuld af fake news

Fake news i kirken er ikke blot alternative sandheder, men de tager også kraften og glæden ud af evangeliet og underminerer Guds troværdighed, mener kommunikationschef i Indre Mission Asbjørn Asmussen. Foto: Indre Mission

"Fake news" findes også i kirkelig sammenhæng. Vi kalder det vranglære, og det har plaget kirken i hele kristendommens historie, mener kommunikationschef i Indre Mission Asbjørn Asmussen

For et år siden kendte ingen til begrebet "fake news". I dag er det noget, alle taler om.

Fake news er løgn og halve sandheder, som bliver formidlet, som om det er troværdige nyheder baseret på virkelige fakta. Men det er ikke tilfældet. Det er myter og falske historier viderebragt mere eller mindre bevidst. Og det kan være meget svært for den almindelige medieforbruger at gennemskue, hvad der er sandt, og hvad der ikke er sandt.

Desværre er "fake news" ikke så ukendt et begreb i kirkelig sammenhæng. Vi kalder det vranglære, og det har plaget kirken i hele kristendommens historie. Nogle af de seneste eksempler er disse:

Bibelen siger ikke noget om homoseksuelle parforhold
Dyreclairvoyance passer fint ind i evangelisk-luthersk kristendom
Det er ikke vigtigt, om Jesus opstod fysisk eller ej.

Nogle af de mere klassiske fake news er disse:

Alle bliver automatisk frelst
Gud er en kraft, ikke en person
Kristus kan erkendes i alle religioner.

Fake news i kirken er ikke blot alternative sandheder, men de tager også kraften og glæden ud af evangeliet og underminerer Guds troværdighed.

Indre Mission har alle dage været optaget af de ægte og sande nyheder. Af dogmerne om Kristus som den eneste sande vej til frelse for alle mennesker. Og af Bibelen som den eneste troværdige kilde til viden om, hvem Gud er, og hvad han vil. Sådan er det stadig.

At forkynde Kristus er at fastholde og forkynde de kristne dogmer, de bibelske sandheder, som ikke skal bøjes efter tidens teologi og folkestemning. Ikke fordi vi er reaktionære og lever i fortiden. Men fordi det er i disse guddommelige sandheder, at vi finder livet og håbet.

Asbjørn Asmussen
Kommunikationschef i Indre Mission
Indlægget har oprindeligt været bragt som leder i Indre Missions Tidende nr. 30/31.
Se blogindlægget på Indre Missions hjemmeside her.