Interview

Intet problem at fejre Valentinsdag i kirken

Valentinsdag også være en god indgangsvinkel til at tale med mennesker om, hvad der rører sig i deres liv, mener gadepræst Mia Rahr Jacobsen. Foto: Privatfoto

I Trinitatis Natkirke tager vi et andet udgangspunkt end den lykkelige tosomhed, som man normalt forbinder med Valentinsdag. I år er temaet ulykkelige kærlighed, fortæller gadepræst Mia Rahr Jacobsen

Bør man fejre valentinsdag i kirken?

"Om man bør fejre det, det ved jeg ikke. Men jeg synes ikke, at der sker noget ved, at man gør det. Valentinsdag har samme formål som så mange andre lejlighedsgudstjenester. Det er en mulighed for at møde mennesker og tage fat i hvad der rører sig i folks liv og bevidsthed. Jeg mener ikke, at Valentinsdag er så farlig, for selvfølgelig har kirken også noget at sige i denne sammenhæng."

"I Trinitatis Natkirke tager vi et andet udgangspunkt end den lykkelige tosomhed, som man normalt forbinder med Valentinsdag. Hvert år har vi et nyt tema for Valentinsdag, i år er det den ulykkelige kærlighed, og sidste år var det Valentinsdag for singler."

Er det en menneskelig eller guddommelig kærlighed, man fejrer?

"Det kan bedst forklares med et skriftsted fra Prædikerens Bog 4, 12:

'Men ve den, der er alene! Hvis han falder, er der ingen anden til at hjælpe ham op. Og når to ligger sammen, kan de holde varmen, men hvordan får man varmen, når man er alene? Den, der er alene, tvinges i knæ, men to kan holde stand. Tretvundet snor brister ikke så let.'"

"Her handler det både om den kærlighed, der er givet af Gud og om den kærlighed, der eksisterer mellem mennesker. Gud er altså også med i dette, for kærligheden er givet os som livsbetingelse af Gud.

Er markeringen af Valentinsdag ikke en kommercialisering af kirken?

"Det er da altid en overvejelse værd - i alt, hvad man laver. Man skal ikke gå hovedløst ind i det. Det skal ikke handle om kærlighed på et overfladisk plan, men laves på en ordentlig måde. Ligesom Halloween har vist sig at være meget populær til lejlighedsgudstjenester, kan Valentinsdag også være en god indgangsvinkel til at tale med mennesker om, hvad der rører sig i deres liv."

Hvor går grænsen for, hvad man kan markere i kirken?

"Så længe det er i overensstemmelse med troen, er der ikke noget problem med at markere Valentinsdag. Selvfølgelig er der en grænse for, hvad man kan markere i kirken, men jeg kan ikke specifikt pege på, hvor grænsen er. Nogle anledninger kan være for specifikke eller indforståede. Og man må overveje, om en anledning som Valentinsdag er relevant for den lokale menighed, om den passer til menigheden, og i så fald hvordan. Hvis Kolt Kirke vil holde en lyserød fest med blomster og hjerter, er det fint. Personligt ville jeg dog ikke gøre det. Det er ikke den måde, jeg fejrer kærligheden på."

Mia Rahr Jacobsen
Gadepræst i Trinitatis Natkirke, hvor der i aften kl. 20 fejres Valentinsgudstjeneste under temaet Svær kærlighed.