Religiøs jul

Ateist: Julen er ikke en kristen højtid

"I vores familie holder vi fast i de hyggelige traditioner, som vi tilpasser vores egen familie, og vi overlader overtro og prædikener til andre mennesker", skriver Stinus Lindgren. Foto: Foto:

Det har været et smart marketingtrick at kæde julen sammen med Jesu fødselsdag, mener Stinus Lindgreen

På religion.dk bringer vi i december en række artikler, der sætter fokus på 'den a-religiøse jul'.

Her er det Stinus Lindgreen, der skriver om julen set fra hans perspektiv:

Jeg er blevet opfordret til at give en ikke-religiøs vinkel på den tid, vi går ind i nu: Julemåneden. Hvordan er det at være ateist på denne tid, fejrer vi jul, og kan vi overleve at få stoppet engle, nisser og jesusbørn ned i halsen?

Der er flere vinkler at lægge på denne sag. Lad mig derfor starte et helt konkret sted: Ja, vi holder jul hjemme hos os. Selv hvis jeg ville, så fik jeg aldrig overbevist min kone om, at vi ikke skulle pynte op til jul - gammelt glaspynt er én af hendes store passioner. Selv går jeg mere op i at lave en god glöggekstrakt og tilberede et lækkert måltid juleaften.

Derfor holder jeg - ateisten - jul
Men hvordan hænger det sammen med at være ateist? Hvis man undrer sig over det, er det værd at blive mindet om, hvad ateist betyder: Det er blot en person, der ikke tror på guder. Det betyder ikke, at vi ikke kan have traditioner derhjemme, eller vi ikke vil hygge os med familie og venner.

Og inden eventuelle kristne læsere hidser sig op og kalder det hyklerisk, vil jeg minde om, at julen ikke er en kristen højtid. Eller rettere: At den kristne kirke meget snedigt valgte at overtage en populær hedensk højtid, hvor man fejrede, at den mørke tid snart var ovre. Hvis man ikke kunne få hedningene til at stoppe, så kunne man jo bare sige, at det var en kristen fest.

Jul før kristendommen
Vintersolhverv har man dog fejret længe før, at kristendommen blev opfundet, og det er jo også et helt oplagt tidspunkt på året at markere her nordpå. Det er også velkendt, at selv hvis man tror på Jesus, så blev han i hvert fald ikke født i julen. Det er blot en senere tilpasning, kirken har foretaget for at give en form for legitimitet til festlighederne.

Her i Danmark kan vi jo også se, at vi holder fast i det oprindelige navn Yule, mens man i andre lande kalder det kristmesse. Det har været et smart marketingtrick at kæde julen sammen med Jesu fødselsdag, men det er ikke desto mindre stadig løgn. Men hvad pokker - hvis fårene ikke vil komme til hyrden...

Jul uden religion
Når jeg holder jul, sker det uden nogen form for religiøs betydning - hverken kristen eller på anden vis. Vi fejrer selvfølgelig ikke Jesus' fødselsdag (heller ikke hvis det skulle have været på dette tidspunkt), og vi går ikke i kirke, men det kan da godt ske, at vi synger Dejlig er den himmel blå hjemme ved træet. Det er jo bare en sang.

Til gengæld pynter vi juletræ, vi drikker glögg og spiser æbleskiver, vi har stearinlys, vi spiser god mad og så videre. Med andre ord holder vi fast i de hyggelige traditioner, som vi tilpasser vores egen familie, og vi overlader overtro og prædikener til andre mennesker.

For os kommer det helt naturligt. I min familie har religion aldrig fyldt noget, og vi har aldrig været i kirke juleaften, ligesom vi ikke er opfostret med historier fra Bibelen. Julen forbindes derfor bare med en hyggelig tid i en meget mørk og kold periode, hvorfor den er et kærkomment afbræk i december.

Man kan se det som, at vi som ateister hjemme hos os får glæde af alt det hyggelige uden at skulle bekymre os om, hvad Gud synes om det.

Selvfølgelig kan den ellers hyggelige tid også godt føles en anelse stresset ind imellem med de mange gøremål, der nu engang er i december, men mon ikke det er meget almindeligt - også blandt troende?

Glædelig jul.

Stinus Lindgreen er formand for Dansk Ateistisk Selskab.