Kan vi tillade os at lege Gud?

Vi har som mennesker ikke ret til bare at skalte og valte med Guds skaberværk eller forsøge selv at lege Gud. Men jeg er splittet. For denne holdning betyder, at syge mennesker og deres slægtninge må nægtes det håb, som videnskaben kunne give dem. Foto: Foto: Foto: stock.xpert

Som kristen har jeg mine kvaler med at tillade forskerne at blande dyrs og menneskers arvemasse, skriver forskningsordfører for det Konservative Folkeparti Charlotte Dyremose

Videnskaben har reddet så mange liv, at vi slet ikke kan tælle dem. Men videnskaben stiller også moralske dilemmaer.

I Storbritannien må forskerne nu tage celler fra mennesker og lade dem leve op til 14 dage i dyreæg. Man blander altså dyrs og menneskers arvemasse. Man forventer at kunne helbrede sygdomme som Parkinsons og Alzheimers via denne teknik.

Skal vi tillade det i Danmark? Min umiddelbare reaktion er nej. Jeg bryder mig ikke om, at forskerne leger med små liv på den måde. Og jeg bryder mig ikke om udsigten til gensplejsede menneskedyr.

Lader man forskningen løbe frit, har det meget skræmmende perspektiver på flere måder. For det første er der det skræmmende i at skabe nye dyrearter med menneskelige egenskaber. Og for det andet respekten for de små liv.

Som kristen har jeg også mine kvaler: Vi har som mennesker ikke ret til bare at skalte og valte med Guds skaberværk eller forsøge selv at lege Gud. Men jeg er splittet. For denne holdning betyder, at syge mennesker og deres slægtninge må nægtes det håb, som videnskaben kunne give dem.

Derfor er denne sag ikke så enkel. Og derfor er det vigtigt, at vi tager debatten helt fordomsfrit. Jeg er glad for, at denne teknologi ikke frit kan benyttes i Danmark. Men jeg vil gerne lade en dør stå på klem for, at en etisk funderet grundig debat måske kan få mig på andre tanker.

Det er et svært valg. Vi skal vælge mellem at respektere liv (herunder ikke at skabe menneskefostre med det ene formål at slå dem ihjel) eller at redde liv. Hvordan træffer man det valg?

Siden hun var ganske lille, har kristendommen haft stor betydning for den konservative politiker Charlotte Dyremose. – Foto: Leif Tuxen.