"Kirken skal have store hænder"

Den tidligere pave Benedict XVI udråbte Troens År. Katolske Kaare H. Nielsen fortæller, hvordan man har valgt at gribe udfordringen an i Danmark Foto: Privatfoto.

Kendetegnet på en levende kirke er, at den bliver ved med at tænke over og søsætte nye tiltag, skriver katolsk diakon Kaare H. Nielsen

I missionsbefalingen beder Jesus os om at gå ud i al verden og forkynde evangeliet. Vor verden forandrer sig, som den naturligvis skal. Derfor må kirken se på den. Den må se på, hvad der er behov for og hvordan evangeliet kan forkyndes ind i den tid, vi just nu lever i.

Kendetegnet på en levende kirke er, at den bliver ved med at tænke over og søsætter nye tiltag. At den vil nå mennesker med evangeliet. Jesus sendte os som kirke netop ud for at nå alle med det glade budskab. Budskabet er det samme gennem tiden. Men dem, vi vil nå, er meget forskellige. Det er en forskelligartet gruppe af mennesker, vi skal ud til. Nogle har været troende. Andre er med på en ubevist måde. Der findes modstandere og for nogle er det første gang, de kommer til at høre Guds ord. Dertil kommer et hav af forskellige kulturer og måder at leve på med alt, hvad det indebærer af udfordringer.

Læs også: 10 vigtigste ting om katolicisme

Derfor må kirkelige tiltag for at nå mennesker være bredt anlagt. Kirken skal se og høre mennesker i den virkelighed, de lever i. Kirken skal have store hænder for at nå ud til mennesker med så forskellig baggrund.

Troens År, som vor tidligere pave Bendikt XVI har kaldt dette år, er sådan et bredt initiativ, hvor man prøver at nå både dem, der er en aktiv del af kirken, men også alle de mennesker, der ikke har hørt evangeliet og endnu ikke er kommet til tro.

Et kig ud i den katolske verden (via diverse hjemmesider) viser, at der er mange forskellige tiltag i dette Troens År. I Danmark lægger vi fokus på nogle bestemte områder. Vi er en lille kirke med begrænsede midler, men vi har søsat forskellige initiativer. Menighederne har selv også stået for en del initiativer som for eksempel Coming home Church.

Læs også: Åby-korset på katolsk vandring gennem Danmark

Pastoral Centret og Evangeliserings Tjenesten har på vegne af Bispedømmet stået for disse ting:

- Åby-korset: Dette kors er Danmarks ældste. Vi har købt en kopi af det. Lige nu rejser korset rundt til alle vore menigheder og besøger dem i en uge. Rejsen begyndte i Domkirken og vil ende der igen, når Troens År afsluttes. Vi har bevidst valgt et kors, som er symbolet for os som kristne. Samtidig blev et hæfte med forskellige sange, bønner og så videre udgivet, så det er muligt at holde andagter i kirken foran korset.

- Biblen: Alle menigheder har modtaget 18 oplæg til bibelaftener. Biblen er Guds ord til os mennesker og vil tale til os. Oplæggene er alle lavet, så de grundlæggende stiller spørgsmålet: Hvad betyder denne tekst ind i dit liv?

- Blog: Bloggen www.katolikihverdagen.com forsøger at skabe sammenhæng mellem vor tro og vort daglige liv. Her kan der læses om eksistentielle temaer, spiritualitet, bibelen og så videre.

- By-retræter: I København, Odense og Vejle holder vi i årets løb såkaldte By-retræter. Vi mødes på en lørdag ved en kirke og har tid til bøn og oplæg. Derefter går deltagerne ud i byen for at møde Gud, i den virkelighed de fleste mennesker lever deres hverdag i.

Jeg er glad for, at vi i dette Troens År, som den verdenskirke den katolske kirke er, sammen har givet os på vej. Men vi har vor opmærksomhed rettet på de veje, der er der, hvor vi lever.

Alle måtte tænke over, hvad der er vigtig for dem, og med hvilke tiltag de kan nå ud til de mennesker, der lever i deres område. Troens År er for mig et rigtig godt kirkeligt tiltag, som både når ud til mennesker i og uden for kirken. Jeg håber og beder, at vi i dette Troens År når mennesker med evangeliet.

Alt godt og Guds fred.
Kaare H. Nielsen
Katolsk diakon og panelist på kristendom.dk