"Kirkens højtider er vigtigere end kortsigtede økonomiske hensyn"

Budskabet i kirken hjælper os ikke mindst i helligdagene til at forholde os til ondskaben og uretfærdigheden som en del af vores eksistens. Vi kan ikke undvære kirkens tydning i vores liv. Man afskaffer ikke bare et religiøst sprog, der hjælper os til at sætte ord på de forhold i livet, hvor vores egne ord og begreber ikke rækker, skriver sognepræst Vibeke Tuxen. Foto: Mette Frandsen

Vi har ikke råd til at miste vore fælles åndelige og menneskelige højtider i en egoistisk, fortravlet og materiel tidsalder, skriver sognepræst Vibeke Tuxen

Jeg er præst og går slet ikke ind for afskaffelse af nogle som helst af kirkens helligdage, som om man lige fra den ene dag til den anden kan kassere helligdage, vi har haft gennem århundreder.

LÆS OGSÅ:
Teologer: Helligdage kan ikke bare slettes

Helligdage giver dyb mening
Vi har ikke mindre brug for helligdagene i dag end tidligere. Og vi skal i hvert fald tænke os om, inden vi sletter dem alene af kortsigtede økonomiske hensyn.

En helligdag rækker langt tilbage i vores fælles historie og vores kirkelige tradition, og vi har brug for disse dage for sammen at mærke, at det er højtid, og at det er en mulighed for at være sammen og holde fri.

Man sløjfer ikke bare en helligdag, der giver dyb mening, også for det moderne menneske.

Kirkens tekster til Bededag har omvendelse, tilgivelse og bøn som sit fokus. En oplagt dag til en særlig forbønsgudstjeneste, pilgrimsvandring eller retræte. Er der prioriteringer i mit eller vores liv, der kunne eller burde være anderledes? Har mit barn brug for min tid den dag eller min ægtefælle? Måske vi som kirke skal få øje på meningen med kirkens bededag i stedet for at bruge den til konfirmation, som også naturligt kunne ligge på en søndag?

Skærtorsdag fejrer vi Jesu indstiftelse af nadveren. Dagen er optakt til langfredags begivenheder med tilfangetagelse om natten, dom og korsfæstelse.

Vi kan ikke undvære kirkens tydning i vores livBudskabet i kirken hjælper os ikke mindst på disse dage til at forholde os til ondskaben og uretfærdigheden som en del af vores eksistens. Vi kan ikke undvære kirkens tydning i vores liv. Man afskaffer ikke bare et religiøst sprog, der hjælper os til at sætte ord på de forhold i livet, hvor vores egne ord og begreber ikke rækker.

Skærtorsdag med fælles spisning under gudstjenesten er en meget meningsfuld og værdsat helligdag i kirken. Det samme gælder 2. Pinsedag, som mange kirker fejrer med en festlig fælles udendørsgudstjeneste, hvor vi flere kirker sammen forundres og glædes over, at Gud lægger sin kærlighed i os, for at vi kan dele det gode budskab med andre.

Som samfund bliver vi fattigere
Vi har som samfund ikke råd til at sælge ud af kirkens væsentlige budskaber eller værdier. Og set ud fra et samfundsmæssigt synspunkt har vi slet ikke råd til at miste nogle af vore fælles åndelige og menneskelige højtider i en egoistisk, fortravlet og materiel tidsalder. Hverken for vores egen eller de andres skyld.

Som samfund og kirke skal vi dykke ned i kirkens værdier og gøre brug af dem. Ellers mister vi dem og bliver fattigere - både som kirke og som samfund.

Vibeke Tuxen
Sognepræst i Johannes Døbers Kirke og Margrethekirken i Valby samt panelist på www.kristendom.dk