Kristendommen nedbryder grænser

Gud bliver menneske i Jesus af Nazareth, og denne Jesus omgås røvere og skøger på kanten af samfundet. Det bliver for meget for de religiøse ledere, fortæller Jørgen Skov Sørensen. Foto: Foto:

Kristendommen vender op og ned på vores forestillinger om god religiøs skik og brug, mener Jørgen Skov Sørensen

En præst hævdede for nylig på kristendom.dk, at den største udfordring for kristendommen i dag handler om, at danskerne mellem 15 og 40 år er fuldstændigt blanke med hensyn til, hvad kristendommen handler om.

I temaet Hvad er kristendom kristendom.dk spurgt panelisterne: Hvis du fik 10-12 linjer til at genfortælle essensen af kristendommen hvordan ville de så se ud? Cand.theol og ph.d. Jørgen Skov Sørensen svarer:

Det er umuligt at tale om essensen i kristendommen måske fordi vi ved det udtryk ofte kommer til at tænke på en konkret læresætning eller et bestemt udtryk, som dækker hele kristendommens væsen, dens kerne, dens essens.

Men kristendom er altid meget mere end det, vi kan skrive ned på et par linjer. I takt med at kristendommen har spredt sig globalt, oplever vi horisontalt en mangfoldighed af tolkninger og forståelser af, hvad mennesket Jesus har at sige os.

Kigger man vertikalt ned gennem 2000 års kristendomshistorie, vil man på samme måde kunne konstatere, at forskellige epoker har avlet meget forskellige opfattelser af, hvad kristendom er selv på afgrænsede geografiske områder.

Kristendom er grænsebrydende

Og måske er det netop i denne omstændighed, at kristendommen ikke er statisk men derimod bevæger sig, at vi alligevel kan identificere, om ikke kristendommens essens, så måske kristendommens natur, nemlig det, at kristendommen er grænsebrydende.

Kristendommen vender op og ned på vore forestillinger om, hvad der er god religiøs skik og brug: Gud bliver menneske i Jesus af Nazareth, og denne Jesus omgås røvere og skøger på kanten af samfundet.

Det bliver for meget for de religiøse ledere, og Jesus Gud udsættes for blasfemisk ydmygelse gennem døden på korset, men viser påskedag, at styrken findes i den ultimative svaghed.

Det er på ingen måde guddommelig og religiøs kraft lige efter bogen. Det er grænsebrydende kristendom, som også i dag inspirerer millioner af mennesker til at tænke ud af boksen og tro på håbet i trods.

Jørgen Skov Sørensen er sekretariatschef for Folkekirkens mellemkirkelige Råd.