Synspunkt

Kristne, kom ind i kampen mod islamismen

Når politikere og trossamfund har travlt med at forsikre hinanden om, at bare vi står sammen, er vi stærke nok til at dæmme op for islamismen, er det ikke et tegn på styrke, men på usikkerhed. De lyder mest, som om de taler til en flok unge på spejderlejr, mener journalist Iben Thranholm. Foto: Leif Tuxen

Også i dag er det de kristnes svaghed og europæernes mangel på tro, der bliver radikal islams helt store chance for at erobre Europa, skriver journalist og forfatter Iben Thranholm

Oven på weekendens terrorattentat i København og mindehøjtidelighederne landet over mandag aften er det tydeligt, at vore politikere står magtesløse overfor truslen fra den islamiske ekstremisme og taler tomme ord.

Alt, hvad vi har hørt, er sentimentale floskler om, at vi skal holde hinanden i hånden og stå sammen om fællesskabet. Præster taler konfliktsky om kærlighed, tilgivelse og at vende den anden kind til.

Alle kommentarer har være sovset ind i følelser og floskler, fordi ingen har et budskab af substans at komme med. Terrorangrebet har afdækket et svimlende dyb af dansk tomhed og en selvtilfreds sentimentalitet uden fortilfælde.

Når politikere og trossamfund har travlt med at forsikre hinanden om, at bare vi står sammen, er vi stærke nok til at dæmme op for islamismen, er det ikke et tegn på styrke, men på usikkerhed. De lyder mest, som om de taler til en flok unge på spejderlejr.

Læs også: Muslimske organisationer tager afstand fra weekendens angreb 

Få har fattet at det ikke kun drejer sig om retten til ytringsfrihed og ”det Danmark vi vil have”, men om at hele den jødisk-kristne kultur kan ende med at blive udslettet i Europa og Mellemøsten.

I weekenden blev 21 kristne fra den koptiske kirke brutalt halshugget i Libyen. Det Libyen, som Danmark sendte F16 kampfly til i troen på, at ytringsfrihed og demokrati ville sejre. En komplet fejlslagen strategi, som nu koster kristne livet. ISIS erklærede, da de 21 kristne blev halshugget, at de nu agter at sætte kursen over Middelhavet for at slagte videre i Roms kirker.

Hvor længe skal vi høre på politikers og præsters patetiske floskler, om at ”holde-i-hånd” og at stå sammen om demokrati vil redde vores samfund? Libyen er et bevis på, at denne ideologi kommer til at spille fallit også i Europa.

Det er ikke første gang, Europa er truet af islamisk invasion. I det 16. århundrede truede Det Osmanniske Rige Europa med jihad, som kulminerede i slaget ved Lepanto i 1571, hvor den kristne hær reddede Europa fra at blive muslimsk.

Læs også: Hvad er islamisk ekstremisme? 

Det var især pave Pius V, der dengang forstod, hvor vigtigt det var for Europas fremtid, at muslimerne blev trængt tilbage. Pius V forstod, at kampen ikke kun var militær, men også åndelig. Presset fra islam havde på det tidspunkt også en indre årsag, nemlig at de kristnes enhed var splintret i kølvandet på reformationen. Den svaghed i det kristne Europa, så islam som sin store erobringschance.

Det var også kristnes mangel på enhed, der gjorde, at kristne storriger som Nordafrika, Byzans og Lilleasien i dag ikke længere er kristne, men muslimske.
 
Læs også: Terror må ikke smitte os med et hadefuldt blik
 
Også i dag er det de kristnes svaghed og europæernes mangel på tro, der bliver radikal islams helt store chance for at erobre Europa. De mange substansløse budskaber i disse dage viser, at sekularismens og relativismens ideologi er et åndløst sminket lig, som er forsvarsløs overfor radikal islam.

Politikernes selvtilstrækkelige floskler udstiller, hvor sårbart et samfund uden tro på Gud er. Der mangler tro på noget større end mennesket selv og dets ytringer. Begrebet om ytringsfrihed i sig selv frelser ikke vores kultur. Men det gør den tro, som et folk har på noget højere end sin egen fortræffelighed. Historien bevidner det. Kristne, kom ind i kampen. Styrk troen på noget større end dig selv.

Iben Thranholm er cand.theol., katolik og journalist