Nytårshilsen: Vi er ét af de få lande, der har præster nok

Kirsten Stoffregen Pedersen, søster abraham Foto: Privatfoto

Det er heldigt, at man altid kan finde en gudstjeneste i Danmark, men måske kunne danskerne godt bruge det noget mere, skriver nonne Kirsten Stoffregen Pedersen

Skønt født og opvokset i Danmark har jeg levet det meste af mit liv uden for Danmarks grænser.

LÆS OGSÅ: International gudstjeneste samler kirkefolk

Straks efter min danske klassisk-sproglige studentereksamen levede jeg 11 år som birgittinernonne i Vadstena i Sverige, dernæst tre år ved Københavns Universitet, og snart 55 år i Jerusalem, hvor jeg stadig bor. Stadig som nonne.

Men i mange år har jeg kunnet besøge Danmark en måneds tid om året og har kunnet læse Kristeligt Dagblad en gang om ugen, samt Katolsk Orientering et par gange om måneden. Naturligvis er der nok fejl at finde i de danske kirkesamfund. Men i det store og hele finder jeg flere gode eksempler i Danmark.

Det er beklageligt, at forholdsvis få kristne går i kirke om søndagen. Vel nok ikke så mange, som gjorde det i min barndom, hvor jeg tror, at kristne ungdomsforeninger som for eksempel FDF, KFUM og KFUK - navnlig deres spejderkorps - førte en hel del unge og deres forældre til gudstjenesterne.

LÆS OGSÅ: Christoffer har været til gudstjeneste i alle Københavns kirker

Men det er dog sjældent i Danmark, at der slet ingen gudstjeneste er. Og det er uden tvivl, fordi vi hører til de få lande, som har præster nok. Det fik vi først, da den danske kirke i 1948 begyndte at ordinere kvinder. Det var noget, jeg gik ind for fra min barndom af. Og jeg gør det stadig uden tvivl.

Måske kunne man i den danske folkekirke være mere økumenisk - fælleskirkeligt - indstillet. Heldigvis er man blevet det her med årene. Men præstemanglen er her bare blevet værre og værre, så der har den danske kirke ikke noget at lære.

LÆS OGSÅ: "Man kan ikke kræve kirkegang af menighedsrådsmedlemmer"

Derimod kunne man i det store og hele nok komme noget oftere i kirke, end de fleste gør det i dag. Det er mig altid en stor glæde at komme til en dansk julegudstjeneste. Det er knapt med pladsen, men så må man bare have flere gudstjenester, og det har man også. Uden at man behøver at tvinge nogen. Vi har meget at være taknemmelige for.

Godt nytår.

Søster Abraham/Kirsten Stoffregen Pedersen er nonne, bosat i Jerusalem og panelist på religion.dk

Det er mig altid en stor glæde at komme til en dansk julegudstjeneste. Det er knapt med pladsen, men så må man bare have flere gudstjenester, og det har man også, skriver Kirsten Stoffregen Pedersen. Foto: Arkiv