Pave Frans er en helt anden type end Benedikt XVI

Frem for alt har kardinalerne valgt en mand, der synes at kunne bevare ligevægten, bygge bro og stå fast, skriver lektor Sebastian Olden-Jørgensen. Foto: FILIPPO MONTEFORTE Denmark

Kardinalerne har ønsket en mand, der kendte Rom, men ikke var en del af systemet. Det vil sige en mand, der om nødvendigt kunne gribe hårdt ind, vurderer katolik og lektor, ph.d. Sebastian Olden-Jørgensen

Valget af pave Frans I rejser flere spørgsmål, end det besvarer, for vi kender ham ikke her i denne del af verden. Kardinalerne valgte ham dog ret hurtigt, og ifølge forlydender var han også i spil ved det seneste konklave i 2005.

Han er altså ikke nogen outsider, der blev valgt som løsning på en situation, der var gået i hårdknude, men en favorit, som vi i vores naturlig fokusering på Europa og USA ikke havde øje for.

I øvrigt synes han at have alle de vigtige kvalifikationer: teologisk konservativ (hvad ellers?), intellektuelt på niveau (dog næppe på niveau med Benedikt XVI), pastoral erfaring (Buenos Aires er en stor butik) og personlig integritet (ydmyg og ligefrem, også i valg af pavenavn).

LÆS OGSÅ:Ny pave får svært ved at leve op til forventningerneLidt klogere bliver man måske ved at se på, hvad han ikke er. Frans I sad som kardinal i forskellige pavelige råd, men han er ikke kuriens mand - som Benedikt XVI var det. Desuden er han ikke fra den vestlige verden, men fra den folkerige sydlige halvkugle.

En politisk tolkning af dette ville være, at kardinalerne har ønsket en mand, der kendte Rom, men ikke var en del af systemet. Det vil sige en mand, der om nødvendigt kunne gribe hårdt ind. Samtidig har de ønsket en mand med en erfaring og en horisont fra den nye verden. Man kunne kalde det globalisering. Under alle omstændigheder må vores del af verden nok regne med lidt mindre opmærksomhed fremover.

LÆS OGSÅ:Thranholm i Vatikanet: Frans I er en gave fra GudFrem for alt har kardinalerne valgt en mand, der synes at kunne bevare ligevægten, bygge bro og stå fast. I 1970'erne, hvor mange tabte orienteringen og gled alt for langt til venstre, holdt han hovedet koldt. Selv om han er jesuit og dermed tilhører en af kirkens store, gamle ordener, har han god kontakt til nogle af de nye kirkelige bevægelser. I øvrigt kombinerer han rettroenhed med socialt engagement og økumenisk åbenhed.

Der er således ikke tvivl om, at Frans I er en helt anden type, end Benedikt XVI var. På et punkt ligner de to imidlertid hinanden: Frans I er kun to år yngre, end Benendikt XVI var, da han blev valgt. Hvis han vil lave noget om, må han gøre det snart, for når alderen begynder at tynge, vil hele verden forvente, at han gør, som Benendikt XVI gjorde den 11. marts.

Sebastian Olden-Jørgensen er katolik og ekstern lektor ved Saxo Instituttet, Københavns Universitet.