"Pinsekirken forholder sig til tiden"

Dansk kirkeliv henter inspiration fra pinsekirkens gudstjenesteformer, kristent samvær og menneskers trospraksis i hverdagen, skriver Mads Christoffersen, generalsekretær i Danske Kirkers Råd Foto: Privatfoto.

Herhjemme ser vi et pinsekirkeligt fællesskab i al sin mangfoldighed, der synes at favne og følge tiden med Guds inspirerende ord for øje, skriver generalsekretær i Danske Kirkers Råd Mads Christoffersen

Pinsebevægelsen er den hurtigst voksende kristne bevægelse i verden med næsten 600 millioner medlemmer. Herhjemme ser billedet noget anderledes ud.

Pinsekirken bidrager til dansk kirkeliv
Pinsekirken i Danmark har godt 6.000 medlemmer og er som sådan en minoritetskirke. Alligevel er der ingen tvivl om, at pinsekirken rækker ud over sig selv og bidrager til dansk kirkeliv, både som inspiration til gudstjenesteformer, kristent samvær og menneskers trospraksis i hverdagen.

Det levende fællesskab og formidlingen af Guds nærvær i vores konkrete sammenhæng smitter af på både menigheder, netværk og enkeltpersoner, også fra andre kirkelige traditioner som for eksempel folkekirken og den katolske kirke.

Forholdet mellem det globale og det lokale har altid været kendetegnende for pinsekirkerne. Engang blev inspirationen hentet fra USA. I dag præges kirken også af fællesskabet med migrantkirker fra Afrika, Sydamerika og Asien. Det fællesskab bør virke som inspiration også for andre kirkesamfund herhjemme.

Der er masser af liv i pinsekirken herhjemme og ude i verden, også efter 100 år. Menigheder er lukket, lagt sammen med andre, og nye opstår. Der er bevægelse i bevægelsen. Tidens tand synes ikke at have præget pinsekirken, men det har tiden derimod.

Pinsekirken forholder sig nemlig til den tid, vi lever i. Det gjaldt for 100 år siden, og det gælder i dag. Herhjemme ser vi et pinsekirkeligt fællesskab i al sin mangfoldighed, der synes at favne og følge tiden med Guds inspirerende ord for øje.

Lægfolkets centrale rolle i kirkens liv og et sprog, der taler til folks livserfaringer er nogle af grundene til pinsekirkens vækst både ude og hjemme.

Der er mange udfordringer for pinsekirken
I Danmark er mere end 80 % af befolkningen imidlertid medlemmer af folkekirken, der ikke bare er støttet af staten, men også af mange ses som en bærende del af den danske kultur. Derfor ligger der en række udfordringer for pinsekirken som minoritetskirke i Danmark, for eksempel, at nogle anser kirkesamfund uden for folkekirken som sekteriske.

Indadtil skal det blive spændende at se, hvordan beslutningen med en fælles ledelse i pinsekirken kommer til at fungere i en kirke, der gennem 100 år har haft den enkelte kirkes stærke selvstændighed som et af sine kendetegn. Det kræver en fortsat balance mellem den fælles struktur og de enkelte kirkers suverænitet.

Stærkt samarbejde mellem kirkerne i Danmark 
Udadtil er samarbejdet med andre frikirker i Danmark blevet styrket gennem de senere år og den adskillelse, der engang nok prægede kirkernes forhold til hinanden er nu erstattet af samarbejde.

Det sker blandt andet gennem økumeniske relationer i Danske Kirkers Råd, som for andre økumeniske råd rundt om i verden er det gode eksempel med sin bredde, hvor både pinsekirken, den ortodokse kirke og den katolske Kirke er fuldgyldige medlemmer på lige fod med folkekirken.

Med Frikirkenets (netværket af danske frikirker, red.) indtræden i arbejdet med Danske Kirkedage ser vi også, hvordan forholdet mellem pinsekirken og de andre kirker i Danmark styrkes, og hvordan murene mellem de forskellige bevægelser inden for det tværkirkelige samarbejde nedbrydes i disse år.

Mads Christoffersen er cand.theol og generalsekretær i Danske Kirkers Råd