Præst: Julen er trængt - tomheden banker på

For Maria og Josef var den første jul fyldt med forunderlige lysglimt af glæde midt i svære, ensomme og mærkelige omstændigheder. Det var et ganske særligt barn, Maria tog i sin favn og ammede, og det er dét, vi skal huske på i julen, mener Vibeke Tuxen, der er sognepræst. Foto: Mette Frandsen

Hvis julens højtid, glæde og ro skal indfinde sig, må vi revidere vores måde at tænke jul på. En idé her i juletiden er at læse juleevangeliet med hjertet, skriver sognepræst Vibeke Dinsen

Julen ændrer sig for os gennem livet.

December måned og juleaften står for mange som etoverflødighedshorn af søde minder fra barndommen og senere de juletraditioner, man skabte i sit voksenliv.

Jeg husker følelsen af højtid, når vi gik rundt om juletræet og sang om barnet, der var født i Betlehem. Jeg så på lysene, vores julepynt og gaverne under træet og tænkte, at det var fantastisk, at det nok var denne aften, Jesus var blevet født, selvom det var mange år siden.

Vi sang julesalmerne sammen i familien, når vi gik rundt om træet. Jeg syntes min mor var en mester i at synge for på sangene, fordi hun kunne dem alle samme udenad. Det var glæden og samværet med de nærmeste flettet sammen med julens højtid og traditioner, der skabte min barndoms og ungdoms jul.

Julen er blevet fyldt med krav
I dag oplever jeg, at julen er noget mere trængt. Julen har for mange mistet åndeligt terræn, og i stedet oplever vi en juletid med krav og måske for store forventninger til os selv og hinanden.

Oplevelser, gaver, stemning, dyr pynt og mad står højt på dagsordenen, og alt skal være så perfekt. Men tomheden, uroen og sårbarheden banker på bag julens glansbilleder og angsten for ikke at slå til øges. Ofte skal der ikke mange udfordringer til, før idyllen slår revner.

Det er på mange måder blevet op til os selv at formulere og gennemføre hjerternes fest. Et hårdt projekt!

Vi skal læse juleevangeliet med hjertet
Hvis julens højtid, glæde og ro skal indfinde sig, må vi revidere vores måde at tænke jul på. En idé her i juletiden er, at læse juleevangeliet med hjertet. Du bliver ikke nødvendigvis glad af det, og måske føler du dig trist og alene som før.

Alligevel tror jeg, at juleevangeliet kan tænde et ganske særligt lys i dit liv, du bagefter ikke vil være foruden.

Læs juleevangeliet igennem. Vær stille og tænk over det du lige har læst. Stop nu i dine tanker op et sted undervejs i teksten, hvor der måske er et ord, en sætning eller en handling, der særligt siger dig noget. Læs derefter teksten anden gang og vær stille i lidt længere tid, mens du overvejer, hvorfor du stoppede op, hvor du gjorde. Læs teksten tredje gang og bed Gud om at møde dig dér, hvor du stoppede i teksten.

Gud kom til os
Julens budskab er, at Gud kommer til os alle, uafhængigt af de vilkår vi lever under og det liv, der blev vores. Han kommer til os, der gerne vil fejre jul, og han gør det gennem sin søn Jesus, der blev født under ufatteligt svære og fattige kår, som vi ikke kan forestille os.

Jesus bliver født under en rejse bort fra familie og venner, der næppe troede på, at hans mor, Maria, talte sandt, når hun sagde, hun ventede Guds søn. Meget sandsynligt har det været en lettelse for Maria at komme væk fra sladderen og andres blikke.

Måske æselturen til Betlehem har været en både velkommen, men også sorgfuld afsked med venner og familiemedlemmer, som Maria ikke længere magtede at være tæt på. For hvem troede på hendes forklaring, når hun fortalte om englen Gabriels besøg og det barn, der voksede inde i hende?

Maria er lige ved at gå i fødsel på æslet. I sidste øjeblik kommer hun ned og ligge, og Jesus bliver født i en snavset og kold stald. Efter fødslen går der ikke mange dage, før Jesus, denne gang i sin mors favn, igen befinder sig på æselryg midt i vinteren og hastigt er på vej bort fra Kong Herodes og hans soldater.

Maria har elsket hvert eneste glimt og bekræftelse på, at Gud var far til hendes barn. Lige fra de stinkende fattige hyrders barselsvisit midt om natten til de rige rejsende fra øst, der havde set stjernen gå op.

For Maria og Josef var deres første jul fyldt med forunderlige lysglimt af glæde midt i svære, ensomme og mærkelige omstændigheder. Det var et ganske særligt barn, Maria svøbte i klædet, tog i sin favn og ammede.

Vi skal kæmpe for julen
Gennem helt uforklarlige hændelser kom Gud til os gennem sin nyfødte søn. Jesus var som et lys, der skinnede i mørket.

For mange af os kan særligt julen virke som en magnet, der kalder minderne frem. Da må vi stædigt have lov at fastholde englens ord: Se jeg forkynder jer en stor glæde, der skal være for hele folket: I dag er der født jer en frelser i Davids by: Han er Kristus Herren.

I det lys Jesus lukker ind i vores hjerter og liv, kan det stadig blive jul for hver eneste af os. Også selvom julen bliver noget, vi må kæmpe for.

Men den er det værd!

Glædelig jul

Vibeke Tuxen er sognepræst ved Johannes Døbers Kirke og Margrethekirken og panelist ved kristendom.dk.