Præstestuderende i Rom: Teenageagtig stemning på Peterspladsen

"Pave Frans I har brudt med den lange tradition, hvor paver har valgt et navn, der allerede har været brugt. Og de helgener, jeg kan komme i tanke om, der hed Frans, har alle været ydmyge mænd hvis primære bekymring var at bringe essensen af troen til folk," skriver katolsk præstestuderende fra Rom Kasper Baadsgaard. Foto: Privatfoto

"Jeg var midt i en sætning til en medstuderende da han råbte 'Røg!' Folk sagde først sort, så hvid, så sort, men så var der enighed om at røgen var hvid. Klokkerne i Peterskirken begyndte at ringe, og folk forsøgte at komme tættere på," fortæller katolsk præstestuderende Kasper Baadsgaard fra Rom

Onsdag klokken lidt over 18 ankom jeg til Peterspladsen, som allerede var godt fyldt på trods af regn og kulde og forventede en stille aften med sort røg.

Jeg var midt i en sætning til en medstuderende da han råbte "Røg!" Folk sagde først sort, så hvid, så sort, men så var der enighed om at røgen var hvid. Klokkerne i Peterskirken begyndte at ringe, og folk forsøgte at komme tættere på.

LÆS OGSÅ: Habemus Papam: Vejen fra kardinal til pave

Efter godt og vel en time, som bedst kan beskrives som en surrealistisk oplevelse, hvor alle bliver lidt teenageagtige og ikke helt vidste, hvad de skal gøre, kom meddelelsen om den nye pave. Jeg tror, det skal være en del af det hele, at man ikke helt ved, hvem det er, og der er en smule usikkerhed omkring navnet. Jeg stod ved siden af to argentinske piger fra Buenos Aires, som bestemt ikke var i tvivl om, hvem denne mand er!

Da han kom frem, blev pave Frans mødt af skrig og jubelråb fra de mange, mange tusind fremmødte. Mængden af mennesker strakte sig langt udover Peterspladsen.

En ydmyg pave fra et af verdens største, katolske lande

Da han begyndte at tale, var det svært at tro, at jeg hørte rigtigt: Han talte som en almindelig mand, meget ydmygt og afslappende.

Min første tanke var, at han talte for meget om pavens rolle som biskop af Rom, men omvendt er det jo også, hvad han er, og i kraft af dette er han jo alle katolikkers overhoved.

SE OGSÅ: Billedserie: Verdens katolikker jubler over den nye pave

Men hvem er han? Det er ikke en kardinal, som jeg har hørt meget om, men de få artikler, jeg har læst indtil videre samt hans korte tale, peger på, at Den Katolske Kirke har fået en meget ydmyg pave, som ikke er en del af kurien, men derimod kommer fra et af de største katolske lande i verden, hvor han har været ærkebiskop. Han kommer altså fra marken så at sige, han kommer fra en post som biskop, fra en post som lokal hyrde, der hvor folk er.

Hvad skal vi lægge i navnet? Jeg ved ikke, hvilken Frans han har i tankerne. Men hvad, der er helt sikkert, er, at han er den første. Altså har han brudt med den lange tradition, hvor paver har valgt et navn, der allerede har været brugt. Og de helgener, jeg kan komme i tanke om, der hed Frans, har alle været ydmyge mænd hvis primære bekymring var at bringe essensen af troen til folk.

LÆS OGSÅ: Eksperter: En ydmyg, simpel og enkel pave

Men han er ny, ikke kun fordi han lige er blevet valgt, men også fordi han er den første sydamerikanske pave, og derfor er det måske passende, at han også vælger et navn, der ikke har været brugt før.

Han bad om forbøn, før han velsignede os
Nu, hvor jeg er tilbage på kollegiet og er faldet lidt ned, tænker jeg på, hvordan han bad de folk, der var til stede, at bede for, at Gud ville velsignelsen ham, inden han gav sin velsignelse til os. Det er ikke noget, der er påkravet eller en del af traditionen, men jeg tror, det viser os, at pave Frans er en ydmyg mand, som er klar over nødvendigheden af folks støtte og forbøn.