Præstestuderende i Rom: Pave Frans er populær

Søndag den 17. marts, til Angelus-bønnen, var Peterspladsen igen fyldt til bristepunktet, og den store boulevard, der leder op til pladsen, måtte tages i brug til at rumme de mange mennesker, skriver katolsk præstestuderende i Rom Kasper Baadsgaard-Jensen. Foto: OSSERVATORE ROMANO Denmark

"Det tyder på, at vi har fået en pave, som først og fremmest ser sig selv som hyrde med et ansvar for de svageste, og derfor taler han til de," skriver katolsk præstestuderende i Rom Kasper Baadsgaard-Jensen

Rom er en by, der altid summer af liv, i disse dage dog lidt mere end det plejere. En masse gæster er begyndt at ankomme til kollegiet, hvor jeg bor, for at deltage i indsættelsen af pave Frans tirsdag. Men det er ikke kun, hvor jeg bor, over hele byen er forberedelserne gået i gang, og det forventes, at flere tusinde vil komme til byen.

Men det er ikke kun i Rom - hele verden er på den anden ende! Det mærker man på universitetet, hvor de studerende fra over 100 forskellige nationer ivrigt beskriver, hvordan den nye pave bliver modtaget i deres hjemland.

Pave Frans trækker folk af huse
Langt de fleste mennesker er positivt stemt over for den nye pave Frans. Ord som ydmyg, menneskelig og nærværende går igen. I Rom ses hans popularitet tydeligt. Søndag, til Angelus-bønnen, var Peterspladsen igen fyldt til bristepunktet, og den store boulevard, der leder op til pladsen, måtte tages i brug til at rumme de mange mennesker. Tirsdag bliver han officielt indsat, og igen forventes det, at mange tusind mennesker vil møde op.

LÆS OGSÅ:
Pave Frans holder sin første bøn på Peterspladsen

En ny pave er altid en interessant ting, som uden tvivl tiltrækker mange mennesker, men når jeg har stået midt i de store folkemængder, er det tydeligt, at der er rigtig mange, som ikke er vant til at deltage i pavens søndags-Angelus-bøn, selv om de bliver holdt hver søndag.

For eksempel overhørte jeg en dreng snakke med sin mor om, hvor paven ville komme frem. Der var flere omkring os, som ikke var sikre på, hvor det rent faktisk er, paven giver sin Angelus-bøn fra.

Det var først efter lidt diskussion frem og tilbage, at det, desværre, gik op for folk, at han viser sig fra et vindue i Det Apostoliske Palads, hvilket vi ikke kunne se derfra, hvor vi stod. Men selvom disse folk måske aldrig har deltaget før, af den ene eller anden årsag, så er dette så stor en begivenhed, at man ikke vil gå glip af at være en del af den.

Men ser man bort fra selve begivenheden og kigger på personen pave Frans, så er min mavefornemmelse, at han også i sig selv er et stort trækplaster. Selvom vores danske kirkeminister ikke er så begejstret for ham, så er langt de fleste udmeldinger alligevel positive.

LÆS OGSÅ: Sareen: Vatikanet undertrykker på linje med Iran

Og kan man være andet? En mand men en karakter som pave Frans kan ikke andet end fascinere, allerede da han første gang kom ud på balkonen, var det uden den klassiske røde mozzetta, som paven normalt har på, når han bliver præsenteret første gang. Det sendte et signal, som de fleste måske ikke bed mærke i, men det vidnede om en simpel mand, hvis fokus er anderledes, end vi har været vant til.

LÆS OGSÅ:Portræt: Frans af Assisi

En hyrde for de svage
Folk taler om hans sociale engagement, før han blev pave, og selvom vi ikke har set meget endnu, tyder det på, at dette fortsætter i og med, han taler om en kirke for de fattige. Det tyder altså på, at vi har fået en pave, som først og fremmest ser sig selv som hyrde med et ansvar for de svageste, og derfor taler han til dem. Han taler ikke i store teologiske vendinger, men i et simpelt sprog som alle kan forstå og forholde sig til.

Som katolikker tror vi jo, at den pave, der bliver valgt af kardinalerne, med Helligåndens hjælp, er den rette. Med pave Frans tror jeg virkelig også på det, for det er altid nemmere at tro, når man kan se et konkret resultat. Og selvom Manu Sareen ikke er begejstret, så tror jeg, pave Frans er og i fremtiden bliver et friskt pust for kirken, og forhåbentlig et pust, som vil bringe de troende tættere på evangeliets budskab.

Kasper Baadsgaard er præstestuderende i Vatikanet og ny panelist ved kristendom.dk.