"Sareen kan give folkekirken et wake-up call"

Jeg håber, at den nye kirkeminister vil have blik for, at kirke er andet og mere end struktur, mursten og ansatte. Det er også et bredt spektrum af organisationer med tusinder af frivillige og medlemmer, som kirke og tro er hjerteblod for, og som jeg håber, han vil lytte til, skriver Kirsten Lund Larsen Foto: Privatfoto

Det er ganske sundt for folkekirken at få rusket op i vanetænkning og magtpositioner og blive udfordret på sin selvforståelse og sin magelighed, skriver generalsekretær i KFUM og KFUK Kirsten Lund Larsen

Det ligner en (velment?) hilsen til folkekirken, at den nye kirkeminister så tydeligt personificerer det moderne mangfoldige samfund, som kirken er en del af, men ikke har nemt ved at forholde sig aktivt til.

Det gør han i kraft af sin indvandrerbaggrund og sin klare holdning til, at det moderne samfunds ligestillingsprincipper også skal gælde folkekirken.

Vi ser frem til en god dialog
Jeg var én af dem, der lige måtte synke overraskelsen over den udnævnelse. Men når det er sagt, tror jeg, det er ganske sundt for folkekirken at få rusket op i vanetænkning og magtpositioner og blive udfordret på sin selvforståelse og sin magelighed.

Det er faktisk et wake-up call til os alle i folkekirken. Så fra KFUM og KFUKs side byder vi Manu Sareen velkommen som kirkeminister og ser frem til muligheden for snarest at få en god dialog om rammerne for en fremtidig bred og rummelig folkekirkelig kristendom i Danmark.

Ministerskiftet kan blive en tiltrængt katalysator
Selvfølgelig gør vi det samtidig med en vis spænding overfor det ukendte. Men jeg har noteret, at den mere tidssvarende og klare styringsstruktur, som regeringen lægger op til for folkekirken, skal skabes indenfor folkekirkens grundlovssikrede særstilling.

Så jeg håber og tror, at hensigten er at skabe gode afklarede rammer om kirkens eget hus, inden et fremtidigt flertal i Folketinget og måske ministeren selv? - eventuelt finder på at revidere Grundloven og udfordre folkekirkens status i den.

I så fald kan ministerskiftet blive en tiltrængt katalysator, der kan forene brede fløje inden for folkekirken om at få skabt en forfatning, en demokratisk beslutningsstruktur og måske endda få indført klar ledelse?

Nogle har efterlyst sådan noget længe, men mon ikke de sidste dages begivenheder kan overbevise de sidste forsvarere af den gældende folkekirkeordning om, at den ikke (længere) er holdbar?

Det ligner i hvert fald en illustration af det håbløse i strukturen, når man i et regeringsgrundlag tager stilling til, om homoseksuelle skal kunne vies i en kirke.

Kirken er mere end mursten og ansatte
Derfor er det positivt, at regeringen vil tage hul på den proces i form af et udvalg. Det er et arbejde, som vi meget gerne deltager i. Vi har nogle erfaringer med børn, unge, tro og kirke, som vi synes, det er vigtigt at bidrage med.

Derfor håber jeg, at ministeren på sin vandring gennem det kirkelige landskab vil have blik for, at kirke er andet og mere end struktur, mursten og ansatte. Det er også et bredt spektrum af organisationer med tusinder af frivillige og medlemmer, som kirke og tro er hjerteblod for, og som jeg håber, han vil lytte til.

Kirsten Lund Larsen er generalsekretær i KFUM og KFUK