Sognepræst: Dåben er en bekendelse til Kristus, ikke til folkekirken

"En dåb i folkekirken er ikke ensbetydende med en bekendelse til folkekirken. Folkekirken er et trossamfund, og man kan godt ønske dåb og ønske at bekende sig til den kristne treenighed uden nødvendigvis at gøre det indenfor folkekirkens rammer. Så kan man lade sig døbe i en anden kirke eller trossamfund, eller man kan blot melde sig ud af folkekirken efter dåben. Dåben regnes også for gyldig, selv om man er meldt ud af folkekirken," fortæller sognepræst Peter Grønlykke. Foto: Privatfoto

Hvis der kom én, som ønskede at blive døbt, men ikke efterfølgende ville bevare sit medlemskab af folkekirken, men gå hen og melde sig ud af folkekirken så hurtigt som muligt, ville jeg overveje situationen og tale grundigt med vedkommende, skriver sognepræst Peter Grønlykke

Når man som ansat præst i folkekirken døber mennesker, skrives de ind i kirkebogen som døbte, og bliver på denne måde automatisk medlem af folkekirken. Man døber ikke uden at udstede en dåbsattest og foretage denne tilførsel. Desuden er der vidner/faddere til en dåb. Det noteres ligeledes i kirkebogen, hvem de er.

LÆS OGSÅ
: Dåbsdebat: Man skal ikke forveksle folkekirken med Guds rige

En dåb i folkekirken er ikke ensbetydende med en bekendelse til folkekirken. Folkekirken er et trossamfund, og man kan godt ønske dåb og ønske at bekende sig til den kristne treenighed uden nødvendigvis at gøre det indenfor folkekirkens rammer. Så kan man lade sig døbe i en anden kirke eller trossamfund, eller man kan blot melde sig ud af folkekirken efter dåben. Dåben regnes også for gyldig, selv om man er meldt ud af folkekirken. Man kan godt regne sig for kristen, selv om man er meldt ud. Og man skal ikke døbes igen, hvis man melder sig ind igen.

LÆS OGSÅ:Dåben står helt centralt i Det Nye TestamenteMan kan altså ikke i sin funktion som ansat præst i folkekirken afholde dåb, uden at den døbte bliver medlem af folkekirken. Jeg har ikke afholdt dåb, uden at den døbte er blevet døbt på disse betingelser og altså er blevet medlem af folkekirken.
Hvis der kom én, som ønskede at blive døbt, men ikke efterfølgende ville bevare sit medlemskab af folkekirken, men gå hen og melde sig ud af folkekirken så hurtigt som muligt, ville jeg overveje situationen og tale grundigt med vedkommende.

Jeg ville da lægge vægt på, at den døbte ved dåben bekender sig som kristen og ønsker at være kristen. Og hvis det er det, den pågældende ønsker, så vil jeg ikke betænke mig på at foretage dåb. Heller ikke selvom vedkommende sagde, at han/hun ville gå hen og melde sig ud af folkekirken dagen efter.

Hermed er der sådan set også svaret på, at dåben betyder, at man bekender sig til Kristus og den treenige Gud, og ikke nødvendigvis til folkekirken.

Peter Grønlykke er sognepræst og panelist ved kristendom.dk.