Sommerens bedste citater fra kirkedebatten

Sommeren har budt på debat om blandt andet folkekirkens styringsmodel og dåbsprocent. Og Poul Joachim Stender har lanceret en mirakelkur mod frygten for ulykke. Foto af kirke: Mette Frandsen. Foto af dåbsbarn: Bjarke Ørsted, Scanpix. Foto af Stender: Scanpix.

Har du været væk fra nettet i sommerens løb? Vi har samlet fem smagsprøver på sommerens debat på kristendom.dk

Livlig debat om blandt andet folkekirkens dåbsprocent og den nye kirkeministers opgaver har præget sommeren på kristendom.dk.

Hvis du selv har været på ferie, kan du læse sommerens bedste debat-citater her.

Klik på de blå overskrifter for at læse debatindlæggene. 

Kristendommen kan blive et modtræk til tidens snusfornuft

Som modvægt til eksistentiel frygt for sygdom og død fremhæver Poul Joachim Stender den ufornuft, der får os til at tro på en Gud, vi ikke kan se.
 
"Den egentlige terror kommer ikke fra islamisterne. Den kommer fra os selv. Det er ikke det kedsommelige, dårlige, slatne, ligegyldige, gudsløse liv, vi frygter. Vi frygter sygdom og død. Og netop denne frygt gør, at vi lader vort liv styre af snusfornuften."

Læs hele indlægget af sognepræsten Poul Joachim Stender her

Til nye kirkeordførere - fra Pernile Vigsø Bagge

Pernille Vigsø Bagge har skrevet en ønskeliste til den nye kirkeminister:

"Kære nye kirkeordfører for SF. Lad religionsundervisningen i folkeskolen være sprudlende, levende og engageret. Det må være på høje tid, vi anerkender, at religion og tro er kommet for at blive, og at vi derfor ikke kan holde faget ud i strakt arm. Sig bare til den nye minister, at det burde være obligatorisk at invitere præsten, imamen og yogien indenfor i skolen. Selv om det ikke nødvendigvis falder i god jord alle steder." 

Læs hele indlægget af Pernille Vigsø Bagge, tidligere kirkeordfører for SF, her

Til nye kirkeordførere - fra Charlotte Dyremose

Den nye kirkeminister bør bruge den første tid på at lytte frem for at tale:

"Kære kommende kirkepolitikere! I må føre kirkepolitikken tilbage til den tid, hvor ministeren var kirkens pedel - ikke kirkens chef. I bør give hinanden håndslag på, at der skal være ro om folkekirken. Skal der føres politik, så lad den vokse nedefra - ud af idéer fra kirkens egne folk og ikke ud af politiske manifestationer." 

Charlotte Dyremose er tidligere kirkeordfører for Det Konservative Folkeparti. Læs resten af hendes opfordring her 

Folkekirkens dåbstal falder

Folkekirken skal gøre det let for nybagte forældre at vælge dåben til. Det mener Carsten Haugaard Nielsen:
 
"Folkekirkens fremtid afgøres ved nybagte forældres køkkenbord! Spørgsmålet er, om folkekirken er gearet til det, eller om vi endnu arbejder ud fra selvfølgelighedernes paradigme og venter bag den åbne kirkedør på, at folk selvfølgelig dukker op."

Carsten Haugaard Nielsen er sognepræst ved Christianskirken i Aarhus. Du kan læse hele hans kommentar til de faldende dåbstal her

Tror kristne på retfærdighed?

Hvorfor er der så meget ondskab i verden, når Gud er god og almægtig? Fordi Gud har overladt Jorden til menneskene, som lige siden Adams dage er blevet født med synd, svarer Sven Thorgaard.
 
”Kunne vi mennesker forstå Gud, ville han ikke være Gud, men et idealistisk spejlbillede af menneskers håb og drømme. Skæbnens modsigelsesfyldte gåder ryster ikke min tro på Gud (…) Men det er en anfægtelse, at Gud tillader al denne elendighed, der er i verden"

Sven Thorgaard er cand. phil. i historie og valgmenighedspræst. Læs resten hans tredje brev til en fiktiv ateist her

Poul Joachim Stender er præst i Kirke Saaby og Kisserup Sogn. Foto: Niels Ahlmann Olesen/ Denmark
Menighedens unge og ældre lærer hinanden at kende, når konfirmanderne tilknyttes pensionister, der fungerer som konfirmandmentorer. Foto: Claus Bech/Scanpix
Marianne Jelved overrækker kirkeministeriet til Bertel Haarder. Foto: Petra Theibel Jacobsen
En stolt gudmoder kaster et hjerteligt blik på dåbsbarnet, mens præsten øser vand på barnets hoved. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen
Maleri af renæssancekunstneren Lucas Cranach. Ved syndefaldet lokkes Adam og Eva til at spise af frugten på kundskabens træ. Frugten afbilledes ofte som et æble. Foto: Staatliche Kunstsammlungen, Dresden.