Synspunkt

Stender: Skræmmende, hvor lidt politikerne ved om kristendom

Hvad er det der gør, at vi danskere er så dårligt informeret om den kristne tro? spørger sognepræst Poul Joachim Stender. Foto: Petra Theibel Jacobsen

Det er dybt skræmmende, hvor lidt de unge politikere ved. Der er næsten ikke huller i deres himmelråbende uvidenhed. Og på et tidspunkt bliver det dem, der skal lovgive om folkekirken, skriver sognepræst og forfatter Poul Joachim Stender

Nu skal der sættes smileys på kirkedørene. Socialdemokratiets kulturfører og næstformand, Mogens Jensen, mener, at alle folkekirkepræster skal tvinges til at vie homoseksuelle. Det er noget pjat, hævder han, at præster skal have lov til at følge deres samvittighed.

Om ganske få uger vil Enhedslisten måske gå ud med et forslag om, at alle mennesker skal frelses af Jesus Kristus. Hvis nogle præster ikke har den holdning, skal de ikke have lov til at fortsætte i deres embede. Kristendommen skal være demokratisk og alle skal være fuldstændig lige.

Hvordan skal brugerne af folkekirken finde ud af, om de er kommet til en kirke, hvor homoseksuelle kan blive viet og præster forkynder frelse for alle? Her kommer smileys ind i billede. En sur smiley for manglende homovielser og præster, der forkynder den dobbelte udgang og en glad smiley for præster, der sender homoseksuelle ind i ægteskabet og hele menneskeheden ind i himlen. Jeg vier med glæde homoseksuelle, og jeg håber Vorherre vil frelse os alle.

Men en ting holder jeg fast i. En præst skal have lov til at handle ud fra sin samvittighed. Mener hun eller han, at de bibelske skrifter taler imod homoseksualiteten, skal vedkommende have ret til at sige fra. Vi er andre, der med glæde træder til. Hvad angår frelsen og andre teologiske begreber, kan de ikke komme ind under den danske demokratiske lighedstanke. Guds veje er uransagelige. Og i kristendommen er vi ikke optaget af retfærdigheden, der måler og vejer og er kold. Vi er grebet af kærligheden, som er vidunderlig, varm og inkonsekvent.

Problemet er følgende: Hvis man stiller en dansk kristen, en dansk jøde og en dansk muslim ved siden af hinanden og begynder at udspørge dem om deres religion, vil vi opleve, at den kristne er den, der ved mindst om sin religion. Uvidenhed er på vej til at blive dødsstødet for kristendommen i Danmark.

Det er folketinget, der lovgiver om folkekirken. Vi har i folketinget et kirkeudvalg, der skal tage stilling til vigtige forhold for folkekirken. I øjeblikket har vi stadig politikere som Bertel Haarder og Naser Khader og Ida Auken og en del andre, der ved en masse om kristendommens indhold. Men det er dybt skræmmende, hvor lidt de unge politikere ved. Der er næsten ikke huller i deres himmelråbende uvidenhed. Og på et tidspunkt bliver det dem, der skal lovgive om folkekirken.

Hvad er det der gør, at vi danskere er så dårligt informeret om den kristne tro? Først og fremmest skyldes det åndeligt dovenskab i alt for mange familier. Man glemmer at fortælle sine børn om kristendommen. Man beder ikke med dem. Man læser ikke i Børnebibelen med dem. Og man tager dem ikke med i kirke. Vi præster skal ofte starte helt fra bunden, når vi modtager konfirmanderne og spørger dem: Er I kristne, muslimer eller jøder? Der er en del, der mener, at de er kristne. Men så kommer det næste svære spørgsmål. Er I lutheranere, katolikker eller baptister? Der giver de op.

Men danskerne er også dårligt orienteret om kristendommen, fordi skolen sjofler med faget kristendom. Martin Luther sagde, at det er skolerne, der bevarer kirken. Hvis skolen kan give en ordentlig introduktion til, hvad kristendommen er, vil det i sidste ende have stor betydning for kristendommens vilkår i Danmark. Viden om kristendommen er også viden om hvem vi er! Men først og fremmest er det på tide, at vi i folkekirken bliver bedre til at lave teologiske kurser og fortæller om kristendommen fra A til Å. 

Poul Joachim Stender

Sognepræst og forfatter