Vi lukker ikke vores kirke

Utterslev Kirkes Menighedsråd vil arbejde for, at det kristne budskab også fortsat forkyndes på mange forskellige måder i Utterslev Kirkes kirkerum, skriver Lone Ciesla. Foto: Leif Tuxen

Vi vil gøre, hvad der er i vores magt, for at undgå lukningen af Utterslev Kirke, skriver næstformand for menighedsrådet Lone Ciesla

Flere kirker i Københavns-området er lukningstruede på grund af dårlig økonomi, skriver Kristeligt Dagblad. Kristendom.dk har bedt næstformand for menighedsrådet i den lukningstruede Utterslev Kirke, om en kommentar til situationen.

Lone Ciesla skriver:

Den 10. november indstillede Bispebjerg-Brønshøj Provstiudvalg Utterslev Kirke til lukning, og efterfølgende afholdt Utterslev Kirkes Menighedsråd et ekstraordinært møde. Her blev vi enige om at svare Provstiudvalget, at vi ikke ville lukke kirken.

Lige nu er vi i fuld gang med en sognesammenlægning med Bellahøj Kirke, hvor vi tænker os som ét sogn med to kirkerum. Der er aktiviteter, hvor Utterslev Kirkes kirkerum er afgørende for gennemførelsen.

Det samme gør sig gældende i forhold til, at vi i Bellahøj, Brønshøj og Utterslev Sogn sidste år ansatte en fælles børne- og ungepræst.

Kirken er velegnet til koncerter
De aktiviteter der er her, er planlagt til at foregå i de tre kirker. I oktober havde vi en fælles rock-gudstjeneste med Die Herren i Utterslev Kirke, her mødte 180 unge mennesker op, dette vil ikke have kunnet lade sig gøre i de andre kirker.

Utterslev Kirkes unikke akustik og størrelse er suveræn i forhold til større kirkekoncerter, som da der var 250 børn og forældre i forbindelse med et af forårets arrangementer, hvor Sigurd Barrett fortalte bibelhistorier.

Dette viser, at når de rigtige arrangementer foregår i Utterslev Kirke, så kommer både vores egne sognebørn og sognebørn fra nær og fjern, og det er det, vi i Utterslev Kirkes Menighedsråd fortsat gerne vil arbejde for, så det kristne budskab også fortsat forkyndes på mange forskellige måder i Utterslev Kirkes kirkerum.

Konsekvensen af en lukning vil være, at tanken med en ungdomskirke ikke kan lade sig gøre med den profil som nu er lagt og endnu vigtigere: en lukning vil også betyde, at den fælles profil for kirkerne i Bellahøj og Utterslev vil blive udvandet, da vi ikke vil være i stand til at udnytte og optimere, at vi har to forskellige kirkerum med hver sit potentiale.

Med hensyn til at undgå lukningen er det, som det ser ud pt., kun os som menighedsråd, der kan lukke kirken, og det vil vi ikke på nuværende grundlag. Vi vil gøre, hvad der er i vores magt for at undgå lukningen, og lige nu er vi i gang med at gå i dialog med provstiet og her påpege, at Utterslev Kirke stadig ville kunne være et aktiv.

Lukning kan ikke betale sig
Med hensyn til det økonomiske i at afstå Utterslev, står der i det tinglyste skøde fra 1939, at Paa grunden maa kun opføres en Kirkebygning med Menighedshus." Ved ophør af kirkebrug har Københavns Kommune tilbagekøbsret mod Tilbagebetaling ad Grundkøbssummen uden Tillæg for Bygninger eller andet og uden renter."

Og den gave er vi ikke sikker på, at folkekirken vil afstå til Københavns Kommunef

Afslutningsvis vil Utterslev Kirkes Menighedsråd gerne sikre, at der fortsat er mulighed for, at der på den ene side af gadekæret fortsat er en folkekirke, samtidig med at der på den anden side er et islamisk kulturcenter. Der bør være plads til alle, og det ville være trist, hvis det skulle ende med at der kun var noget til den anden side.

Lone Ciesla er cand.pæd. soc. og næstformand for Utterslev Kirkes Menighedsråd.