Vores gudsbillede er farvet af vores køn

Mænd og kvinder er skabt forskelligt - vi har forskellige interesser og forskellige udtryk, også religiøst, skriver sognepræst Hanne Jul Jakobsen. Foto: Foto: Privat

Når sognepræst Hanne Jul Jakobsen i dag holder en særlig kvindegudstjeneste er det ikke, fordi der er brug for kønskamp i folkekirken

Den 8. marts 2011 er det kvindernes internationale kampdag med fokus på kvinders vilkår over hele verden. Men hvordan er kvinders vilkår i kirken?

Sognepræst Hanne Jul Jakobsen fortæller om en særlig gudstjeneste for kvinder, som hun er med til at arrangere:

Når Møllevangskirken i Aarhus holder en særlig kvindegudstjeneste den 8. marts på kvindernes internationale kampdag, så er det ikke, fordi der er brug for kønskamp i folkekirken.

Vi mødes i taknemmelighed over for de kvinder, der har kæmpet for vores rettigheder, og vi mødes i solidaritet med de mange kvinder i verden, som stadig har så ringe rettigheder, at det skriger til himlen. Vi vil bruge kvindegudstjenesten som en anledning til at vise solidaritet med verdens kvinder.

Det gør vi i bøn og det gør vi ved at samle ind til det lokale projekt Reden, gennem KFUKs sociale arbejde og ved at samle ind til et kvindeprojekt i Malawi gennem Folkekirkens Nødhjælp.

Gudstjenesten bliver holdt på kvindernes internationale kampdag, men man skal ikke forvente politiske brandtaler eller indspil i ligestillingsdebatten. Ikke fordi der ikke er brug for det. Og ikke fordi kirken ikke bør blande sig i samfundsdebatten, men fordi gudstjenesten er et andet rum.

Vi er farvet af vores køn
Kvindegudstjenesten er et forsøg på at tage alvorligt, at mænd og kvinder er skabt forskelligt - at vi har forskellige interesser og forskellige udtryk, også religiøst. Vores gudsbillede og vores tilgang til Gud og de bibelske fortællinger er også farvet af vores køn. Det gør vi en dyd ud af denne ene gang om året ved en særlig gudstjeneste for kvinder.

Vi inviterer kvinder til at tage til gudstjeneste sammen med deres mor og søster, veninde og kollega.

Ved gudstjenesten synges udelukkende salmer skrevet af kvinder. De fleste af de salmer, vi skal synge, er ganske nye, og derfor vil vi lære dem i fællesskab. En af de kvindelige salmedigtere der vil være repræsenteret er Iben Krogsdal, som er aktuel med samlingen: "Vi som er søgende". Iben Krogsdal er til stede ved gudstjenesten og vil selv introducere sin salme.

Under gudstjenesten vil vi høre fortællingen om Hagar fra Det gamle Testamente; en af de kvinder, der spiller en birolle i de bibelske fortællinger. Vi ved ikke, hvordan hun så ud. Måske var der aldrig nogen, der så på hende med den slags interesse, der indebærer viljen til at opdage et andet menneske. Hun var slave.

Vi skal høre om Hagars triste skæbne, men vi skal også høre om forandringen. Der sker et vendepunkt i Hagars liv. Hun går fra at været et objekt til at blive subjekt. Den første enlige mor i Bibelen er handlekraftig - og så giver hun Gud et nyt navn: Den, som ser mig!

Hanne Jul Jakobsen er sognepræst i Møllevangskirken i Aarhus og panelist ved kristendom.dk.

Mænd og kvinder er skabt forskelligt - vi har forskellige interesser og forskellige udtryk, også religiøst, skriver sognepræst Hanne Jul Jakobsen. Foto: Laurence Mouton