Ytringsfriheden gælder også religiøse

Religiøse har lige så meget ret til at udtale sig som alle andre - stock.xchng.

Religiøse grupper har lige så meget ret til ytringsfrihed og til at øve politisk indflydelse som alle andre, skriver kandidat til Europaparlamentet, Tove Videbæk i Kommentaren på kristendom.dk

"EU lader sig styre af religiøse grupper, lyder anklagen fra nogle politikere i den liberale gruppe i Europa-Parlamentet. Påstanden er, at kristne, muslimer og jøder har for stor indflydelse på EU.

Lederen af den liberale gruppe, Graham Watson, siger: For os liberale er verdsligheden udgangspunktet. Den liberale verdslighed er vores forsikring mod tyranni fra en given tro. De liberale politikere kritiserer samtidig EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso for at give kristne, jødiske og muslimske trosretninger stadig større indflydelse på det europæiske samarbejde.

Disse politikere er altså af den opfattelse, at religiøse grupper ikke skal have indflydelse på og påvirke politikken i EU.

Jeg er meget uenig i dette synspunkt!

ALLE der har en holdning og vil gøre en indsats politisk skal naturligvis have mulighed for det i et demokrati. Det gælder også troende mennesker og religiøse grupper. Ytringsfrihed er en grundpille i et demokratisk samfund. Ytringsfrihed og demokrati gælder alle også religiøse grupper i samfundet!

Der er mange lobbyister i Bruxelles, og både erhvervs-, medie-, uddannelses-, social- og mange andre organisationer vil så fortsat have mulighed for at tale med politikerne og påvirke lovgivningen, men ikke de religiøse! Jeg begriber ikke, at de liberale ikke kan se, at det er et brud på selve ytringsfriheden og på demokratiet!

Fakta i Bruxelles er, at en lang række forskellige religiøse grupper prioriterer et bredt spektrum af politik-områder. F.eks. dækker den store kirkelige organisation CEC-KEK, som den danske Folkekirke er medlem af, og Europæisk Evangelisk Alliance (EEA), som Evangelisk Alliance i Danmark er medlem af, bl.a. menneskerettigheder, bioetik, integration, globalisering, socialt udsatte, klima problemer o.m.m. Og organisationen Eurodiaconia prioriterer bl.a. at arbejde for social-, sundheds- og uddannelsespolitik på kristent værdigrundlag. Jeg begriber ikke, at nogle politikere kan mene, at disse organisationer fremover ikke skulle have mulighed for at blande sig på disse områder.

Jeg har stor respekt for disse og andre religiøse organisationers indsats. Der er brug for alle gode kræfter i EU til at påvirke vedtagelser og lovgivning. I det hele taget er der i et demokrati brug for at flest muligt blander sig i det politiske liv.

I 2½ år har jeg selv i Bruxelles været repræsentant for EEA, som har medlemmer i 35 europæiske lande, og har derfor samarbejdet med disse organisationer og fulgt dem på nært hold. Jeg har stor respekt for deres indsats.

De liberale politikere er med deres udtalelser ude på et skråplan. Religiøse grupper skal ikke have mundkurv på. Politikere kommer fra forskellige kulturer og er påvirket forskelligt gennem opdragelse og traditioner. Jeg må klart understrege, at når vi taler om ytringsfrihed, så må den naturligvis gælde ALLE - også alle trosretninger.