Interview

Tre præster: Sådan griber vi digitale gudstjenester an

Flere præster er tyet til de digitale medier, efter kirkerne er blevet lukket som følge af coronavirus. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Corona-pandemien har betydet, at kirkeministeriet har bedt præster og menighedsråd i Danmark om at aflyse gudstjenester. Derfor formidler mange præster nu både prædiken og gudstjeneste digitalt

En af de præster, der i disse dage har valgt at udbrede det kristne budskab digitalt, er Tove Kallehave Brogaard, der er sognepræst ved Bangsbostrand Kirke i Frederikshavn. Hun har valgt at optage små videosekvenser og udgive dem på Bangsbostrand Kirkes facebookside.

”Jeg kan næsten ikke se, at der er andre muligheder, når den fysiske kontakt skal begrænses. Det smitter jo ikke at kommunikere digitalt,” siger hun.

”Jeg har selvfølgelig gjort mig nogle overvejelser inden. Det skal være kortfattet, for hvert indslag skal maksimum vare to minutter, så jeg fokuserer på at vælge et emne og en vinkel.”

Den aktuelle situation har kaldt på Tove Kallehave Brogaard i mere end én forstand.

”Da jeg lavede den første videooptagelse, tænkte jeg over, at folk ikke længere kan komme ind i kirkerne, men klokkernes lyd når stadig ud i hele sognet. Klokkerne kalder, og klokkerne er budbringere. Det blev temaet for den første videosekvens,” fortæller hun.

Der har selvfølgelig været små tekniske og praktiske udfordringer undervejs:

”Jeg har måttet tænke over ikke at involvere andre kirkelige medarbejdere, ligesom jeg har øvet mig i at bruge det udstyr, jeg optager med,” siger Tove Kallehave Brogaard og fastslår, at det i den sammenhæng altid hjælper at have et ungt menneske i huset, der kan hjælpe med teknikken.

Tove Kallehave Brogaard ved godt, at hun ikke når ud til alle, og at de, der bruger facebook, er en begrænset målgruppe, men hun noterer sig, at der dukker nye digitale kirkegængere op. ”Jeg kan se, at nogle ’liker’ det, jeg udgiver på Facebook, og de, der ’liker’, kan godt være nogle, jeg ikke så ofte ser i kirken,” tilføjer hun.

Mod, håb og trøst på video
Marianne Holm Zeuthen er sognepræst ved Toftlund, Arrild, Tirslund Kirker i Sønderjylland. Også hun har gjort sig store overvejelser, inden hun kastede sig over, hvad hun selv kalder sit livs første videooptagelse af den karakter.

”Normalt søger vi til kirken, når vi har brug for at finde mod, trøst og håb. Jeg var ved at forberede søndagsprædiken, da vi i kirkerne fik at vide, at søndagens gudstjenester var aflyst, og jeg havde brug for at komme af med noget. Det var bare et forsøg på at sige noget i den her krise. Jeg ville nå ud til Toftlund by med de her små korte videoer, og jeg har taget udgangspunkt i, hvad jeg selv finder trøst i, i de her dage,” fortæller hun.

I Marianne Holm Zeuthens sogne har over 700 mennesker allerede set hendes videooptagelser, der kan ses på Tirslund og Toftlund Kirkes facebookside.

En digital gudstjeneste
Sognepræst Jesper Fodgaard vil også gerne bringe trøst. De næste uger vil han hver søndag sende videogudstjenester fra Vor Frelsers Kirke i Aalborg med temaet ’Frygt ikke’. Han har fundet steder i Bibelen, hvor der bliver talt om ikke at frygte, og teksterne bliver udgangspunktet for en kort gudstjeneste.

”Folkekirken skal være, hvor folk er, og folk er lige nu bag skærmene i deres hjem. Når hele verden lukker ned, så er det oplagt at lukke op,” siger Jesper Fodgaard, der slet ikke har været i tvivl om at sende videogudstjenester ud på nettet.

”Der er mange stemmer i vores samfund, som lige nu og med rette fylder os med ængstelse og bekymringer, men kristendommen kan bringe ro og kalde tilliden frem i os og i verden. Vi er, uanset hvad der sker, i Guds hænder.”

Digital nadver og håb på Facebook
Alle tre præster synes, at nadver er svært at gennemføre digitalt, men ”man kan sagtens lyse velsignelsen,” reflekterer Tove Kallehave Brogaard. Hun mener også, at de her uger kan medvirke til, at de præster, der allerede bruger eller gerne vil bruge de digitale medier, bliver klogere på hvilke hjælpemidler og kurser, der er nødvendige i fremtiden, for at præsterne kan ruste sig digitalt.

Jesper Fodgaard mener, at disse ugers omstændigheder også sagtens kan blive en øjenåbner for folkekirken og en anledning til at blive endnu mere synlig på de digitale medier.

”Her bruger folk jo rigtig meget tid,” siger han og tilføjer: ”Det er en vigtig opgave for kirken at være med til at etablere fællesskab mellem mennesker, også der hvor vi er fysisk adskilte.”

Sognepræst Marianne Holm Zeuthen synes også, at de digitale medier netop nu kan noget særligt.

”I de her dage finder jeg selv stor trøst i at læse mine præstekollegaers indslag på de digitale medier,” siger hun. ”Facebook er pludselig blevet et sted, hvor jeg finder håb.”

Et himmelsk perspektiv
I sognepræst Tove Kallehave Brogaards baghave findes et særligt udsigtspunkt over Frederikshavn, som hun ved denne lejlighed har brugt til et af de videoindslag, hun i øjeblikket arbejder med.

”Jeg går i de her dage tit op til dette udsigtspunkt og ser ud over Frederikshavn, og når jeg står her, så tænker jeg, at hele byen er under den samme store himmel. I Fadervor siger vi: Ske din vilje som i himlen, således også på jorden. Jeg ved ikke, hvad der sker i alle de små huse lige nu, men man må godt have lov til at tro på, at der er et himmelperspektiv, og at der også er noget godt i sigte.”